В Україні ухвалено Закон про зменшення податкового навантаження на бізнес: кого торкнуться зміни

В Україні ухвалено Закон про зменшення податкового навантаження на бізнес: кого торкнуться зміни
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
1 854

Підтримка держави у важкі часи не лише підіймає настрій, а й стимулює діяти та рухатися вперед. Позитивна новина для українців: Верховна Рада ухвалила Закон для забезпечення підтримки громадян і бізнесу, згідно з яким деякі підприємці можуть тимчасово не сплачувати податки. Таким чином, власники компаній, юридичні особи та ФОП отримують можливість адаптуватися до роботи в умовах воєнного стану та продовжувати діяльність, а наймані працівники — зберегти робоче місце та стабільний дохід.

Що змінюється

Закон про внесення змін до Податкового кодексу та інших нормативних актів на період війни в нашій країні (законопроєкт № 7137-д) ухвалено Верховною Радою 15 березня 2022 р. Законодавчі норми набувають чинності з дати офіційного опублікування документа. Військові податкові ставки діятимуть для доходів, отриманих з 1 квітня.

Головна мета законодавчих змін — підтримка бізнесу та якнайшвидше відновлення економіки. Щоб знати, чого очікувати, пропонуємо заздалегідь ознайомитись із деякими нововведеннями.

  1. Сплата єдиного податку для суб’єктів підприємництва І та II групи стає добровільною. Якщо ваш бізнес працює, і ви отримуєте прибуток, по можливості сплачуйте податки. Пам’ятайте, що від ваших дій залежить не лише ваш власний добробут, а й майбутнє країни.
  2. Фізособи-підприємці звільняються від сплати єдиного соціального внеску за мобілізованих працівників. Крім того, ЄСВ не потрібно платити, якщо ФОП не отримує жодних доходів. Не сплачують ЄСВ за себе особи, що займаються незалежною професійною діяльністю, а також фермери.
  1. Збільшується ліміт доходів для платників єдиного податку III групи — юридичних осіб і ФОП. Згідно з нововведеннями, максимальна сума доходу становить 10 млрд грн, раніше ліміт встановлювався на рівні 1167 мінімальних зарплат (трохи більше ніж 7,5 млн грн). Винятком є сфера азартних ігор, оборот підакцизних товарів і страхування. Єдиний податок сплачується з обороту в обсязі 2%. При цьому податок на прибуток і ПДВ відсутній.
  2. Бензин, дизпаливо, скраплений газ та інші типи пального звільняються від акцизу, а податок на додану вартість зменшується до 7%.
  3. Починаючи з 24 лютого до кінця поточного року платники звільняються від податку на землю в регіонах, де ведуться активні бої.
  4. Не обкладаються податком на додану вартість товари, знищені під час обстрілів чи передані на потреби тероборони.
  5. Учасники бойових дій та громадяни, що проживають у небезпечних районах, звільняються від сплати ПДФО на доходи, отримані від благодійних організацій.

Крім того, згідно з законопроєктом, ухваленим Верховною Радою, під час дії воєнного стану, а також протягом трьох місяців після його скасування штрафи за несплату ЄСВ не нараховуються, а податкові перевірки не здійснюються.

Сплата податків за допомогою сервісу Portmone

Не зважаючи на послаблення з боку держави, враховуйте те, що своєчасна сплата податків допоможе пом’якшити удар російської агресії по українській економіці. Сплатити єдиний податок, військовий збір, ЄСВ за себе та співробітників, а також здійснити інші платежі в режимі онлайн ви можете за допомогою сервісу Portmone. Щоб ініціювати транзакцію, перейдіть до розділу «Податки, платежі до бюджету», виберіть у каталозі потрібну опцію, вкажіть регіон і найменування одержувача.

За допомогою Portmone ви також можете оплачувати комуналку та інші послуги, а також перераховувати гроші на потреби армії. Виконання своїх цивільних обов’язків, допомога ЗСУ та волонтерам — своєрідний маленький «фронт», що є важливим кроком до перемоги. Від ваших дій сьогодні залежить майбутнє всіх українців, а воно обов’язково буде щасливим.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах