Від штрафів до втрати субсидії: які «сюрпризи» очікують боржників за комунальні послуги

Від штрафів до втрати субсидії: які «сюрпризи» очікують боржників за комунальні послуги
Bohdan Kryvenko
Bohdan Kryvenko
2 848

В Україні громадян, які не оплачують комунальні послуги, можуть притягнути до відповідальності. Чим загрожує прострочення оплати комунальних рахунків? Подробиці — далі в матеріалі.

Наслідки боргів за комунальні послуги

Є кілька способів впливу на боржників, що прописані в українському законодавстві. Пеня, обмеження газопостачання, скасування субсидії — основні наслідки несплати.

Стягнення пені

Згідно зі статтею 26 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», розмір пені встановлюється в договорі з організацією, яка надає послуги ЖКГ, і не може перевищувати 0,01% за кожен день від загальної суми боргу. В цілому пеня також не може перевищувати суму самого боргу.

Законом передбачено випадки, коли пеня не нараховується:

  • якщо держава затримала виплату пільг або субсидій;
  • якщо держава заборгувала споживачеві зарплату.

Крім того, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, українців не штрафуватимуть за несвоєчасну сплату комунальних рахунків під час карантину, який було введено через пандемію COVID-19. Варто відзначити, що Уряд продовжив карантин в Україні до 31 серпня 2021 року.

Відключення газу

Оплата за газ повинна здійснюватися до 20 числа поточного місяця (за січень — до 20 січня). Якщо борг не буде погашений протягом 10 днів після 20-го числа, газопостачання можуть відключити. Водночас підприємство зобов’язане попередньо повідомити споживача.

Позбавлення субсидії

Якщо споживач не сплачує комунальні рахунки три місяці й більше, то його можуть позбавити субсидії. Як тільки загальна сума боргу перевищить 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн), нарахування субсидій на оплату послуг ЖКГ буде зупинено.

Автоплатіж на Portmone = своєчасна оплата комунальних послуг

У постійній суєті не дивно забути вчасно оплатити рахунки за електрику, воду або опалення. Щоб не заборгувати за комуналку, найкраще налаштувати автоплатіж на сайті www.portmone.com.ua. Після активації функції, наприклад, кожні 15 або 30 днів з банківської картки буде автоматично списуватися зазначена сума.

Не менш корисна функція — нагадування. Як це працює?

  • Налаштуйте нагадування на шаблони, за якими ви не отримуєте рахунки.
  • Налаштуйте регулярність і встановіть суму, яка приходитиме в нагадуванні.
  • У певний день отримуйте лист і push-повідомлення у застосунку з нагадуванням.
  • Переходьте на сторінку оплати та сплачуйте рахунки. За потреби суму платежу можна змінити.

Сервіс Portmone надає можливість створювати шаблони платежів. Це зручно, оскільки не доведеться щоразу вводити довгі цифрові комбінації. Водночас змінити шаблон, перевірити статус оплати або відключити функцію можна в будь-який зручний час.

Відзначимо, що завдяки сервісу Portmone також можна поповнювати баланс мобільного телефону, переказувати гроші з картки на картку, купувати авіаквитки тощо. Сервіс доступний цілодобово, а оплачувати рахунки можна зі смартфона, планшета або ноутбука. Реєструйтеся на сайті www.portmone.com.ua і сплачуйте рахунки онлайн, не виходячи з дому!

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах