Готуємося до опалювального сезону: як зменшити споживання газу в побуті

Готуємося до опалювального сезону: як зменшити споживання газу в побуті
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
1 415

Через повномасштабну війну та дефіцит газу найближчий опалювальний сезон може стати найважчим за всі роки незалежності України. Влада вже займається питаннями закупівлі блакитного палива, накопичення запасів вугілля і виробництва електроенергії. Однак те, як наша держава переживе зиму, багато в чому залежить від українців. Кожен з нас може знизити витрати газу на опалення житла, приготування їжі та підігрів води. Ділимося простими секретами економії цінних ресурсів.

Зниження витрат на опалення будинку чи квартири газом

Цього року з настанням холодів українцям доведеться забути про життя з відкритими вікнами та «обігрів вулиці». У будинках і квартирах стане холодніше. Щоб зменшити витрати газу на опалення, варто вжити заходів щодо енергоощадження, які, однак, вимагатимуть часу та фінансових вкладень.

  1. Утеплення будинку та квартири. Суттєво знизити витік тепла допоможе монтаж енергозберігальних склопакетів і герметичних вхідних дверей, утеплення зовнішніх стін і горища, теплоізоляція стелі та підлоги.
  2. Встановлення терморегулятора на батареї. Регулювання обсягів подачі тепла дозволяє скоротити витрату теплової енергії до 20%.
  3. Підключення автоматизованої системи опалення. У цьому випадку котел самостійно вмикається перед поверненням мешканців і вимикається, якщо вдома нікого немає.
  4. Застосування сонячних батарей як альтернативних джерел енергії.

Щоб уникнути додаткових витрат теплової енергії перед початком опалювального сезону, необхідно очистити теплообмінник від пилу та забруднень, своєчасно подбати про усунення повітряних пробок і відремонтувати труби.

Оптимізація витрат газу під час приготування їжі

Для зниження витрат «блакитного палива» використовуйте в побуті нехитрі лайфхаки:

  1. Під час приготування їжі закривайте кришку пательні або каструлі. Так ви не тільки заощадите 15% обсягу газу, а й зменшите випаровування вологи.
  2. Невеликі порції страв готуйте в духовці або мікрохвильовій печі.
  3. Використовуйте посуд з широким дном, розміщуючи його по центру пальника. Після закипання вмісту зменшуйте вогонь у 2 рази.

Економія газу на підігріві води

З метою контролю за енерговитратами слід щорічно проводити діагностику газового котла, оскільки навіть наявність осаду в теплообміннику може уповільнювати нагрівання і, відповідно, збільшувати споживання газу.

Не варто виставляти на датчику надто високу температуру. Розведення гарячої води холодною збільшує витрату палива та сприяє утворенню накипу на стінках котла.

Під час регулювання нагрівання зменште водяний потік і подачу газу до мінімуму. Далі підбирайте налаштування, визначивши найкомфортнішу для вас температуру води.

Як платити за споживання газу швидко та вигідно

Враховуючи важке матеріальне становище багатьох українських громадян, уряд не планує підвищувати тарифи на газ та опалення у воєнний період. Припинено нарахування штрафів і пені, не здійснюється відключення від комунікацій за наявність комунальних боргів.

Не зважаючи на це, якщо є можливість оплачувати послуги, не варто ігнорувати свої зобов’язання. Надходження від споживачів підтримують роботу комунальних служб і підприємств критичної інфраструктури.

Використовуючи Portmone, ви можете оплачувати газ та інші комунальні послуги, не виходячи з дому та всього в пару кліків, а також щомісяця подавати показники лічильників. За умови активації тарифного плану «Місяць» комісія за послуги сервісу не стягується.

Відповідальний підхід до використання енергетичних ресурсів і своєчасна оплата комуналки допоможуть українцям безболісно пережити опалювальний сезон.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах