Що вибрати Visa або MasterCard

Що вибрати Visa або MasterCard
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
15 208

Правила та принципи переказу грошей від одного суб’єкта іншому встановлюють платіжні системи. Найпоширеніші з них — Visa та MasterCard, які обслуговують більше ніж половину банківських карток на планеті та діють на всіх континентах. Але яку ж платіжну систему вибрати — Visa або MasterCard, у чому полягають відмінності, особливості та переваги кожної з них? Експерти сервісу «Портмоне» нададуть відповіді на ці питання.

Що таке платіжна система, і для чого вона потрібна

Функція платіжної системи — виконання взаєморозрахунків між банками. У цьому процесі беруть участь дві фінансові компанії:

  • емітент — банк, якому належить дебетова або кредитна картка. У момент укладення угоди про відкриття рахунку та надання послуг клієнт фінансової організації стає власником картки. Таким чином, банк стає емітентом для тримача;
  • еквайр — компанія, через яку проходять безготівкові транзакції в гривні та інших валютах. Неважливо, який банк випустив вашу картку: якщо ви використовуєте для оплати термінал іншої фінансової установи, саме вона в цій ситуації є еквайром.

Платіжна система виконує функцію посередника між емітентом і еквайром. При цьому неважливо, якою карткою ви користуєтеся — «Віза» або «МастерКард»: це не впливає на час проведення транзакцій і якість обслуговування.

Основні відмінності Visa та MasterCard

Дехто вважає, що Visa — американська компанія, а MasterCard — європейська. Це хибне уявлення. Штаб-квартири обох платіжних систем знаходяться в США. Обидві платіжні системи давно здобули глобальні масштаби та працюють на міжнародному ринку.

Помилкове уявлення про належність Visa та MasterCard до різних географічних зон засновується на базових валютах:

  • Visa виконує основну частину операцій у доларах США;
  • MasterCard — в євро та доларах.

Коли та якою карткою краще скористатися

Ви можете використовувати гривневу картку не лише в Україні, але й за її межами. Однак за кордоном доведеться платити за конвертацію в іншу валюту. Різниця між «Віза» та «МастерКард» полягає в розмірі додаткових витрат. Розглянемо кількість конвертацій валют на прикладі найпоширеніших операцій: 

Валюта карткового рахункуПослугаКількість конвертацій VISAКількість конвертацій MasterCard
ГривняОплата покупок у ЄСгривня — долар — єврогривня — євро
ЄвроОплата покупок у ЄСєвро — долар — євровідсутня
ГривняОплата покупок місцевою валютою (злотий)гривня — долар — євро — злотийгривня — євро — злотий
Долар СШАОплата покупок у СШАвідсутнядолар — євро — долар
Приймаючи рішення, що краще — «Віза» або «МастерКард», слід враховувати конкретну ситуацію та те, в яку країну ви плануєте їхати.

Концепція кореспондентського рахунку

Оформлюючи угоду на надання послуг з банком, кожен клієнт відкриває рахунок. При цьому картка є інструментом для використання особистих або кредитних коштів. Банкам для здійснення операцій з платіжними системами теж потрібні рахунки. Відкриваючи їх, фінансові установи укладають кореспондентські угоди, в яких прописуються умови співпраці, правила проведення транзакцій і гарантії.

Кореспондентський рахунок відкривається під час укладення угоди та одночасно з випуском карток під брендом певної системи платежів. Це спеціальний розрахунковий рахунок банку, що використовується для здійснення безготівкових операцій.

Чому ця інформація важлива для клієнтів? Причина проста:

  • в системі Visa найчастіше використовуються взаєморозрахунки в доларах США;
  • у MasterCard — в євро. Теоретично, для карток цієї платіжної системи банк може відкрити два кореспондентських рахунки (в євро та доларах). Але такі випадки зустрічаються рідко. Причина — занадто високі витрати на обслуговування додаткових рахунків, що невигідно банківським установам.

Якою карткою краще користуватися за кордоном

Рекомендації, надані вище, є загальними та не враховують багатьох нюансів. Експерти Portmone рекомендують розраховувати майбутні витрати на конвертацію валют у кожній конкретній ситуації. Розглянемо кілька варіантів:

  1. Ви подорожуєте Європою з гривневою карткою. В ЄС оплата товарів і послуг здійснюється в євро. Конвертація проводитиметься наступним чином:
  • якщо ви є власником картки Visa — «гривня — долар — євро»;
  • якщо ви користуєтеся карткою Mastercard — «гривня — євро».

Висновок. У Європі вигідніше використовувати Mastercard, оскільки одна конвертація знижує витрати на оплату комісій. У момент оплати карткою VISA відбувається подвійна конвертація (банку + платіжної системи). Під час кожної транзакції ви втрачатимете додаткові гроші.

  1. Ви подорожуєте Європою з карткою в євро. Конвертація буде такою:
  • якщо у вас картка Visa — «євро — долар — євро»;
  • Mastercard — конвертація відсутня.

Висновок. Використовуючи рахунок Mastercard у євро, ви не втрачаєте гроші на конвертації валют. Власники карток VISA платять подвійну комісію. Відповідь на питання «Яка карта найкраща?» очевидна.

  1. Ви подорожуєте Сполученими Штатами з доларовою карткою. Оплата товарів і послуг здійснюється в доларах. У цьому випадку ситуація буде такою:
  • Visa — конвертація відсутня;
  • Mastercard — «долар — євро — долар».

Висновок очевидний. У США вигідніше користуватися карткою Visa.

Неважливо, якою платіжною системою обслуговується ваша картка: за допомогою сервісу Portmone ви зможете переказати кошти близьким і друзям, оплатити комунальні послуги, поповнити мобільний і зробити десятки інших необхідних операцій. Реєструйтеся на нашому сайті, зберігайте шаблони та робіть оплати у два кліки!


Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах
Коментарі (4)
Юзер
31 Жовтня 2023 12:24
Хотілося б таки почути відповідь по суті на попередній коментар. Використання доларової картки в Європі. Visa чи Mastercard? Чи в обох буде однаково, бо "USD -> EUR", або "USD -> EUR -> PLN"?
0
Відповісти
Приховати відповіді Переглянути відповіді
Stanislav Shulga
31 Жовтня 2023 14:15
Вітаю. Скоріш за все будемо готувати окрему статтю зі змінами, що помінялось та як зараз це є. Бо за два роки звісно щось да відбулось
0
Анатолій
27 Вересня 2023 13:23
в статті немає ще одного поширеного варіанту: подорожуємо з Доларами на картковому рахунку - якою карткою краще розраховуватіся в ЄС? Visa vs MasterCard?
0
Відповісти
Приховати відповіді Переглянути відповіді
Stanislav Shulga
27 Вересня 2023 16:05
Вітаю, ну раніше, коли писалась ця стаття це не було таким поширеним варіантом, а зараз - так
0