«Валютний туризм»: нова прибуткова схема воєнного періоду

«Валютний туризм»: нова прибуткова схема воєнного періоду
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
1 415

З початком бойових дій нашій країні залишається лише мріяти про стабілізацію курсу іноземних валют. І хоча НБУ зафіксував офіційну вартість долара на рівні 29,25 грн, на чорному ринку ситуація абсолютно інша. Втім, заповзятливі українці знайшли можливість заробити на курсовій різниці.

Які зміни відбулися

Наприкінці травня Нацбанк «відпустив» курс і дозволив кредитно-фінансовим установам самостійно контролювати вартість валют. Це суттєво вплинуло на економічну ситуацію загалом. По суті, в нашій країні тепер три курси:

  • офіційний — 29,25 грн за долар. Придбати валюту за такою вартістю можуть лише підприємства, що купують за кордоном товари критичного імпорту;
  • картковий, за яким здійснюється конвертація під час оплати за межами України. До двадцятих чисел травня наші земляки могли розплачуватися за кордоном гривневими банківськими картками за встановленим Нацбанком курсом, проте тепер він виріс на 10%;
  • готівковий — приватні обмінні пункти та банки встановлюють ще вищий курс — у середньому на 4 грн дорожче.

Деякі українці поспішили скористатися ситуацією. Виїжджаючи за кордон, вони конвертують гривні у валюту за картковим пільговим курсом, а потім завозять до України та продають уже за комерційним. Маржа на подібній схемі може становити в середньому 10%. Іншими словами, «карткові туристи» заробляють на ввезенні готівкової валюти до нашої країни та подальшому перепродажі в місцевих обмінниках.

Водночас люди, що мають доларові накопичення на банківських рахунках, можуть продати валюту лише за встановленим курсом 29,25. Ситуація наближається до критичної: на думку експертів, заборгованості за кредитами та відтік коштів з депозитних рахунків можуть призвести до серйозної кризи в банківському секторі. Цим і пояснюється серйозне ставлення фінансових структур до конвертації долара та євро.

Боротьба з «валютним туризмом»

Щоб усунути можливості для спекуляції, Нацбанк виставив новий ліміт на зняття валюти в іноземних банкоматах з гривневих рахунків. Якщо раніше ця сума дорівнювала еквіваленту 100 000 грн, то зараз обмежена 50 000 грн на місяць за однією карткою. Крім того, заборонені операції з купівлі криптовалют, а також поповнення через Revolut і PayPal.

Однак і в цьому випадку українці знаходять обхідні шляхи та намагаються реалізовувати свої потреби у валюті. Наприклад, вони відкривають кілька гривневих карток і відправляють їх родичам за кордон. Таким чином, сума готівки, що знімається, може не обмежуватися вищевказаним лімітом. Щоправда, варто пам’ятати, що під час ввезення валют в Україну діють обмеження: суми понад 10 000 євро необхідно декларувати.
Підіб’ємо підсумки. «Валютний туризм» може приносити прибуток окремим особам, однак цей метод є напівлегальним і призводить до відтоку капіталу з країни. Саме тому держава вживає заходів для збереження валютних ресурсів. Втім, підтримати економіку нашої країни може кожен громадянин: досить вчасно оплачувати комунальні послуги та податки, а також по можливості надавати посильну підтримку ЗСУ та благодійним фондам. Зробити це всього в пару кліків можна на сайті або в додатку Portmone.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах