Як перевірити страховку за номером авто

Як перевірити страховку за номером авто
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
3 848

Кожен автолюбитель знає: не можна сідати за кермо без страховки. Якщо власник транспортного засобу знехтував цим правилом або забув вчасно придбати поліс, ризики грошових втрат у разі ДТП істотно підвищуються. Хочете перевірити страховку за номером авто, але не знаєте, як зробити це швидко та без особливого клопоту? Шукайте детальну інструкцію і корисні нюанси про страхування в нашій статті.

Для чого необхідно перевіряти авто на страховку

Така потреба може виникнути в різних ситуаціях:

  • у зв’язку з високими цінами деякі українські водії вважають за краще купувати вживані автомобілі. Перед підписанням угоди важливо переконатися, що попередній власник оформив поліс на транспортний засіб;
  • у разі ДТП. Якщо інший учасник аварії стверджує, що у нього є поліс, не слід вірити на слово. Ви можете перевірити у базі наявність страховки;
  • якщо не пам’ятаєте термін дії свого поліса. Термін дії страховки — 1 рік. Тому через 11–12 місяців водієві необхідно оформити новий поліс. Однак багато автолюбителів (особливо новачки) не пам’ятають точну дату закінчення старої угоди. Перевірка страховки авто в електронній системі дозволить визначити, коли слід звертатися за покупкою нового поліса.

Це найпоширеніші випадки. Але є й інші ситуації, в разі виникнення яких виникає потреба в перевірці.

Як перевірити страховку онлайн за номером автівки

Дізнатися, чи є страховка на авто, можна в реєстрі Моторного транспортного страхового бюро України (МТСБУ). Експерти не радять сприймати паперовий варіант поліса як неспростовний доказ наявності страховки. Сучасні технології друку дозволяють підробити будь-який документ на спеціальному бланку з водяними знаками. Якщо вам потрібні надійні та вірогідні дані, перевіряйте інформацію в режимі онлайн.

Щоб здійснити перевірку страховки за номером авто, дотримуйтеся простої інструкції:

  1. Зайдіть на офіційний сайт МТСБУ.
  2. Знайдіть вкладку «Для споживачів» і клікніть на неї.
  3. Виберіть у меню категорію «Перевірка дійсності поліса».
  4. Знайдіть розділ «Перевірка автоцивілки» та натисніть на кнопку «Переглянути».
  5. Після авторизації введіть у вікно номер транспортного засобу або серію та номер бланку страхового поліса.
  6. Натисніть на кнопку «Знайти».

Другий варіант перевірки не вимагає авторизації:

  1. Зайдіть на сайт policy-web.mtsbu.ua.
  2. Виберіть один з варіантів: «Шукати за державним номером ТЗ» або «Шукати за номером поліса ОСЦПВ».
  3. Якщо ви обираєте перший варіант, введіть номер транспортного засобу кирилицею або латиницею без пробілів і тире. Обираючи другий, введіть номер поліса: 2 літери та 7 цифр без пробілів для паперового документа та 9 цифр — для електронного. За необхідності оберіть іншу дату.
  4. Натисніть кнопку «Знайти».

Це найнадійніший і найпростіший спосіб перевірки.

Якщо електронна система видає інформацію про відсутність даних, не поспішайте з висновками. Перевірте правильність заповнення заявки та повторіть запит. Враховуйте, що негативний результат може пояснюватися не тільки відсутністю поліса, але також іншими причинами:

  • страхова компанія не встигла внести інформацію в електронну базу. Дані потрапляють у реєстр тільки через тиждень після оформлення поліса. Щоб упевнитися в наявності страховки на авто, повторіть запит у МТСБУ через кілька днів;
  • страховик вніс у систему некоректні дані.

Іноді база видає на запит декілька варіантів відповіді. Це пов’язано з тим, що під одним державним номером зареєстровані кілька транспортних засобів (наприклад, легковий автомобіль і автобус).

Як перевірити страховку автівки за він-кодом

Ви можете перевірити наявність страховки не тільки за держ. номером, але й за VIN-кодом — унікальним шифром, що складається з 17 цифр. У ньому міститься інформація про марку машини, її характеристики та рік випуску. Таблички з він-кодом зазвичай розташовані поруч із сидінням і під кріслом водія, а також під капотом, тобто, в місцях, що рідко пошкоджуються під час ДТП.

Використовуючи VIN-код, ви зможете отримати максимально детальну та правдиву інформацію в електронному кабінеті водія на сайті e-driver.hsc.gov.ua. Система надасть дані про наявність і термін дії страхового поліса. Враховуйте, що послуга є платною.

Для чого необхідно оформлювати страховку на авто

Поліс ОСЦПВ є обов’язковим документом для всіх водіїв (за винятком представників кількох пільгових категорій), а його відсутність тягне штраф. Страховка дозволяє мінімізувати матеріальні збитки в різних ситуаціях.

  • Неважливо, наскільки ви досвідчений і обережний водій: неприємності на дорозі можуть трапитися з будь-ким. Якщо з вашої вини станеться ДТП, страхова відшкодує збитки, завдані потерпілій стороні. Станом на жовтень 2021 року ліміти виплат становлять 130 тис. грн за шкоду, заподіяну майну (не більше ніж 650 тис. грн за одну ДТП), і 260 тис. грн — за шкоду життю та здоров’ю кожного потерпілого.
  • Якщо ви є потерпілою стороною в ДТП, поліс ОСЦПВ захистить вас від дій водіїв, які не оформили автоцивілку. Якщо винуватець аварії не застрахував автогромадянську відповідальність або сів за кермо, не маючи на це права, збиток покриє ваша страхова компанія.

ОСЦПВ не компенсує витрати на ремонт машини винуватця аварії, не покриває ризики її викрадення, злому та пошкодження внаслідок стихійних лих і несприятливих погодних умов. Град, пожежа, крадіжка — форс-мажорні обставини можуть трапитися в житті кожної людини. Якщо ви хочете мінімізувати збиток, оформлюйте поліс добровільного страхування КАСКО.

Шанси на отримання грошей у разі настання страхового випадку безпосередньо залежать від надійності компанії. Важливо, щоб на момент події не закінчився термін дії страхування автівки.

Експерти Portmone настійно рекомендують не намагатися заощадити, оформляючи поліс у компаніях із сумнівною репутацією. Пам’ятайте, що здійснювати обов’язкове страхування цивільноправової відповідальності можуть тільки члени МТСБУ. Вибираючи страховика, зайдіть на офіційний сайт Бюро, відкрийте вкладку «Список СК — членів МТСБУ» та знайдіть там потрібну страхову компанію.

На що слід звертати увагу під час оформлення страховки

Шахрайство під час оформлення полісів — поширене явище, тому будьте уважні. Якщо бажаєте уникнути неприємностей, зверніть увагу на такі особливості:

  • наявність у страхового агента спеціального доручення на оформлення полісів (якщо він є посередником);
  • ринкова ціна. Жоден агент або компанія не буде працювати собі в збиток. Якщо вартість поліса відрізняється від ринкової, шукайте підступ, а краще — придбайте його в іншому місці;
  • довжина аркуша угоди ОСЦПВ має бути на 0,5–1 см більшою, ніж у стандартного А4;
  • наявність водяних знаків. Вони мають проходити по всій поверхні документа;
  • вкраплення червоних ворсинок у папері;
  • опуклі цифри номера бланка;
  • на лицьовій стороні поліса — сітка блакитно-зеленого відтінку, на зворотному — вертикально розташована металева смуга;
  • фірмовий друк страхового агента на бланку. Переконайтеся, що на угоді, заяві та квитанції вказане одне і те ж саме прізвище.

Страхова компанія не має нав’язувати власникам легкових автомобілів техогляд або поліс КАСКО. Це добровільні послуги.

Переваги електронного поліса

Оформлення страховки онлайн має безліч переваг:

  • економія часу. Вам не доведеться збирати документи та відвідувати офіс страхової компанії;
  • на відміну від паперового, електронний поліс неможливо втратити або пошкодити;
  • документ можна пересилати безоплатно;
  • проста і швидка перевірка справжності документа в базі МТСБУ. Це можна зробити відразу після отримання поліса на електронну пошту. Необхідно тільки ввести номер, зазначений у шапці документа, на відповідній сторінці перевірки офіційного сайту Бюро.

Щоб за необхідності підтвердити наявність страховки, водій повинен мати при собі електронний поліс у форматі PDF на смартфоні або іншому гаджеті, що дозволяє прочитати документ. При цьому паперову версію поліса брати з собою необов’язково. Також можна використовувати електронний сервіс «Дія». У застосунку автолюбителям доступні цифрові документи, зокрема свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, поліс автоцивілки, водійське посвідчення та техпаспорт. Це зручно та позбавляє зайвого клопоту.

Вибрати надійного страховика та оформити поліс у режимі онлайн можна на сайті «Портмоне». Процедура пошуку відповідного поліса серед наявних на сайті пропозицій займає мінімум часу. Вам буде потрібно лише ввести номер та інші дані про транспортний засіб. Portmone — ваш надійний фінансовий партнер!


Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах