Як правильно заповнити показання лічильника води

Як правильно заповнити показання лічильника води
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
1 715

Кожен власник нерухомості знає: передавати показники та оплачувати обсяг фактичного споживання води — його пряме завдання. Однак процес передачі даних постачальникові послуги може здаватися неприємною рутинною роботою, що забирає час. Ми розповімо, як заповнювати показники лічильника води швидко та без жодних зусиль. Зробивши це один раз, ви витрачатимете кілька хвилин на подачу даних.

Переваги встановлення лічильників води

Деякі споживачі ще не встановили ці прилади. Хтось не вірить, що за їхньою допомогою можна економити гроші на щомісячній оплаті водопостачання. Дехто вважає надто високою вартість встановлення лічильників.

Економія з водоміром досягається завдяки сукупності факторів:

  • Ви можете контролювати витрати води. Є багато способів зниження обсягів споживання зі збереженням звичного рівня комфорту;
  • не потрібно платити, якщо ви були відсутні (відпустка, тривала поїздка). Без приладу рахунок на фіксовану суму виставляється щомісяця, навіть якщо ви не використовували жодної краплі води;
  • Фіксований тариф і коефіцієнти визначаються з урахуванням загального споживання. Якщо ви встановите лічильник, вам не доведеться сплачувати витрати сусідів.

Вигода використання водомірів визначається просто. Порівняйте суму, яку щомісяця платить ваша сім’я, з рахунком сусідів чи знайомих, що встановили лічильники. Для чистоти експерименту бажано вибрати сім’ю з аналогічною кількістю людей. Ви переконаєтеся, що з приладом обліку споживачі платять водоканалу в 1,5–2 рази менше.

Усі витрати на встановлення приладу окупаються максимум протягом року. Якщо ви використовуватимете воду раціонально, це станеться набагато раніше.

Розбираємось у конструкції лічильника води

Користувачеві необов’язково вивчати будову приладів. Щоб заповнювати показники лічильників води, необхідно розібратися лише в конструкції лицьової панелі, закритої прозорим пластиком. Уся необхідна інформація відбивається на табло.

Використаний обсяг вказується на роликовому індикаторному пристрої в м³.

Лічильники поділяються на 2 типи: вони можуть бути механічними чи електронними. Перший варіант використовується найчастіше. Такі прилади коштують недорого, характеризуються високою точністю та надійністю. В електронних приладах роликовий індикаторний пристрій замінено на дисплей. Цей тип лічильника коштує дорожче. Важливо знати, що для електронних приладів потрібні батареї або під’єднання до електромережі.

Щоб правильно заповнювати показники лічильників води, необхідно розібратися, який пристрій рахує холодну, а який — гарячу. Є кілька способів:

  • колір. Холодна — синій корпус, гаряча — червоний;
  • маркування. ВПХ чи ХВП — холодна, ВПГ чи ГВП — гаряча.

Важливо переконатися, що прилади встановлені на потрібні труби. Відкрийте кран з гарячою водою та стежте за панеллю відповідного лічильника. Якщо індикатор руху обертається, все правильно.

Виявили, що лічильники переплутані? Якнайшвидше повідомте про проблему у водоканал. Це треба виправити, оскільки прилад обліку холодної води не призначений для окропу та в цьому випадку швидко вийде з ладу.

Як рахувати лічильник води

На роликовому індикаторі (механічний прилад) або на дисплеї (електронний) є цифри. Щоб правильно заповнити показники лічильника води, потрібно враховувати не всі ці цифри. Залежно від моделі приладу число розділяється на 2 частини у різний спосіб:

  • колір. Спочатку — чорні, потім — червоні цифри;
  • фон. У цьому випадку цифри білого кольору розташовані на чорному та червоному тлі;
  • кома. Відділені 3 останні цифри.

Записувати потрібно лише чорні цифри (на чорному тлі) зліва. Вони вказують на повні м³. 3 червоні цифри (після коми) ігноруйте. Вони показують використані літри (1 м³ = 1000 л).

Якщо бажаєте, можна округлити показники. Наприклад, на табло пристрою такі цифри: 12345,678. У цьому випадку слід записати 12346 м³.

У деяких моделях лічильників на табло немає поділу числа. У цих ситуаціях слід з’ясувати, хто є виробником приладу. Знайдіть офіційний сайт компанії та дізнайтеся, як знімати показники за допомогою вашої моделі.

Споживачеві не потрібно самостійно розраховувати суму до сплати. Він подає лише використаний об’єм води. Якщо бажаєте перевірити коректність суми в рахунку від водоканалу, відніміть з обсягу за поточний місяць кількість кубометрів, що вже сплачені. Після цього помножте отриману кількість на актуальний тариф.

Як передавати показники лічильників води

Найзручніший спосіб — сайт Portmone. Тут створено найкращі умови для передачі показників приладів обліку та оплати всіх комунальних послуг. Пройдіть процедуру реєстрації та використовуйте всі можливості сервісу.

Спочатку потрібно створити шаблон платежу:

  1. Зайдіть до особистого кабінету.
  2. Клацніть на функцію «Шаблони» ліворуч.
  3. Клацніть на полі «Створити шаблон» у верхньому правому кутку сторінки.
  1. Виберіть свою область, район і водоканал у переліку компаній. Клацніть на потрібну організацію.
  2. Запишіть номер власного особового рахунку.
  1. Натисніть на полі «Зберегти реквізити»
  2. Знову клацніть на «Шаблони» та виберіть зі списку своїх компаній потрібний водоканал. Вкажіть дані банківської картки, яку ви використовуєте для оплати комуналки.

Після створення шаблону можна передавати показники:

  1. Знайдіть в особистому кабінеті інструмент «Передача показників» (ліворуч).
  2. Виберіть свій водоканал.
  1. Запишіть у спеціальних полях числа з лічильників табло.
  1. Натисніть на поле «Передати показники».

Сервіс «Портмоне» надає своїм клієнтам можливість передавати показники водомірів та інших лічильників через інтернет і оплачувати комунальні рахунки з мінімальними витратами часу. Вам знадобиться лише комп’ютер або телефон із доступом до мережі.

Зверніть увагу на вигідну комісію сервісу (до 1,5%, але не менше ніж 3 грн). Якщо ваш постачальник комунальних послуг входить до списку партнерів Portmone, оплата здійснюється без комісії. Є можливість заощадити додатково: для цього ознайомтеся з умовами пакету «Місяць» у розділі «Тарифи».

Чи може лічильник води показувати більше

Таке трапляється. Якщо вам надійшов рахунок із надто великою сумою до оплати:

  1. Перевірте цифри на табло. Можливо, ви помилилися та повідомили неправильні показники лічильника води. Згадайте, коли передавали дані. Якщо ви не вклалися у відведений період, водоканал не враховує показники.
  2. Усе вірно? Проаналізуйте, як ваша сім’я використовувала воду минулого місяця. Можливо, ви витрачали надто багато.
  3. Переконайтеся у справності змішувачів, кранів і зливного бачка. Навіть незначне протікання може призвести до збільшення витрати води.

Іноді некоректні показники лічильника пов’язані з його неполадками:

  • розгерметизація. Вона проявляється запотіванням скла на панелі та протіканням. Закрийте всі крани на деякий час і перевірте показники. Якщо цифри на табло змінилися, то потрібна допомога фахівців;
  • засмічення в трубах, що призводить до некоректної роботи водомірів через підвищення жорсткості води. Експерти рекомендують встановити фільтри;
  • злам лічильного механізму. Відкрийте воду та спостерігайте за індикатором. Якщо він не рухається, знадобиться заміна приладу;
  • надто великий тиск струменя води. Якщо ви вмикаєте кран на повну потужність, індикатор рухається швидше. Вода витрачається марно, а платити доводиться більше.
  • неправильний монтаж водомірів. Якщо на трубі з гарячою водою встановлений прилад для холодної, протікання та некоректні показники є закономірними. Є також інші помилки монтажу. Цю роботу слід доручити сертифікованим фахівцям, що надають гарантію на встановлення.

Співробітники водоканалу здійснюють перевірку лічильників. Ознайомтеся з паспортом приладу. Якщо на нього ще діє гарантія, можна обміняти лічильник безоплатно. У паспорті пристрою є інформація про рекомендовану регулярність перевірки. Вказаний час не настав, але ви зафіксували різке збільшення обсягу витрати води? Замовте перевірку: якщо є несправності, фахівець виявить їх і порадить найкраще розв’язання проблеми.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах