Як правильно записати та передати показання лічильника води

Як правильно записати та передати показання лічильника води
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
5 362

Прилади для обліку фактичного споживання води забезпечують можливість заощаджувати, й це доведено на досвіді мільйонів споживачів. Якщо ви купили або орендували квартиру, в якій є лічильники води, або нещодавно встановили ці прилади, додайте до списку регулярних завдань подання постачальникові показників. Це потрібно робити щомісяця. Не знаєте, як рахувати воду за лічильником і повідомляти інформацію про фактичний обсяг споживання співробітникам водоканалу? Ми дамо відповіді на всі запитання та запропонуємо простий алгоритм передавання даних.

Визначаємо місце розташування лічильників

Прилади, що фіксують споживання води, встановлюються на стічних трубах у санвузлі або кухні. Якщо ви використовуєте централізовану подачу гарячої води, потрібні додаткові лічильники з червоною позначкою на корпусі. Якщо нагрівання відбувається за допомогою бойлера або газової колонки, встановлюється лише прилад для обліку холодної води. Кількість лічильників визначається особливостями системи водопостачання. За наявності двох стояків лічильники встановлюються на кухні та в санвузлі. Важливо, щоб після монтажу власники мали вільний доступ до приладів обліку, оскільки від цього залежить зручність зняття показників.

Розбираємося в конструкції лічильника води

Щоб зрозуміти, які цифри показників лічильника води слід враховувати, необхідно розібратися в конструкції лицьової панелі приладу, що закрита пластиковою прозорою кришкою. У механічних моделях використаний об’єм демонструється на роликовій шкалі. В електронних — на дисплеї.

Джерело фото: sovet-ingenera.com

Якщо у вас на одній ділянці труб встановлені 2 прилади, спочатку слід розібратися, який з них вимірює холодну воду, а який — гарячу. Є кілька способів:

  • кольорове маркування. На корпусі приладу для холодної води є синє позначення, для гарячої — червоне;
  • позначення літерами. Холодна — ХВП (ВПХ), гаряча — ГВП (ВПГ);
  • візуальний метод. Відкрийте кран з гарячою водою та поспостерігайте за лічильником. Якщо коліщатко обертається, значить, прилад рахує витрату гарячої води.

Відповідно до технологічних вимог, прилад для гарячої води має розташовуватися зверху над лічильником для холодної. Але іноді споживачі намагаються заощадити та користуються послугами сантехніків, котрі не мають потрібного рівня кваліфікації. Результат — помилки в монтажі.

Що робити, якщо лічильники переплутані чи встановлені неправильно? Зверніться до співробітників водоканалу. Необхідно якнайшвидше усунути проблему та здійснити монтаж з урахуванням конструкційних особливостей цих пристроїв. Лічильник холодної води не розрахований на високі температури. Під час контакту з окропом внутрішні елементи ушкоджуються.

Важливо, щоб вам було зручно дивитися показники лічильника води. Прилади слід розташовувати в легкодоступному місці. Панель має бути повернена лицьовою стороною до джерела світла. Не можна допускати захаращення місця, в якому встановлені лічильники. Це завдасть незручностей вам і працівникові водоканалу, що прийде з перевіркою. Крім того, якщо панель не видно, можна припуститися помилок під час зняття показників.

Джерело фото: sovet-ingenera.com

Як рахувати воду за лічильником

Щоб правильно записати показники лічильника води, необхідно розібратися у значеннях чисел на шкалі та дисплеї. Найчастіше на панелі видно вісім цифр. Уважно розгляньте шкалу. Ви побачите, що цифри поділені на дві частини комою або зображені на чорному та червоному тлі.

Скільки цифр передавати у показниках лічильника води? Найчастіше відокремлені три останні цифри. Вони вказують на обсяг використаної води у літрах. Їх не треба враховувати. Для передачі у водоканал знімаються показники лічильника води в кубометрах (1 м³ = 1000 л). Таким чином, враховуються лише цифри на чорному тлі (до коми).

Джерело фото: sovet-ingenera.com

Розглянемо зняття показників на прикладі. На шкалі вашого приладу вказані цифри 00345,123:

  • 123 — обсяг у літрах. Його записувати не потрібно;
  • 345 — об’єм у кубометрах. Його слід записати та повідомити постачальникові послуги;
  • якщо на шкалі вказано 500 і більше літрів, об’єм можна округлити. Наприклад, пристрій показує 00345,600. У цьому випадку слід зняти показники лічильника води 00346.

У деяких приладах обсяг використаної води в літрах не відокремлений комою або кольором. У таких ситуаціях слід визначити модель і отримати інформацію про особливості обліку обсягу споживання на сайті виробника.

Як передати показники лічильника води

Є кілька способів. Найзручніший варіант — зняти показники лічильника холодної води та приладу для обліку гарячої та передати дані постачальникові послуги через інтернет за допомогою Portmone. Сервіс надає можливість оплачувати всі комунальні послуги та передавати інформацію про фактичне споживання води, газу та електроенергії в режимі онлайн.

Ця функція доступна в особистому кабінеті. Щоб скористатися послугою, слід пройти просту процедуру реєстрації на сайті «Портмоне». Щоб передати показники, дотримуйтеся цієї інструкції:

  1. Авторизуйтеся на сайті Portmone та зайдіть в особистий кабінет.
  2. Створіть шаблон платежу, виконавши кілька простих дій:
  • виберіть у каталозі категорію «Комунальні послуги»;
  • виберіть свою область і район, знайдіть у списку компаній потрібного постачальника води;
  • вкажіть у спеціальному полі номер особового рахунку, що використовується для оплати водопостачання;
  • клацніть на полі «Створити шаблон»;
  • виберіть у меню розділ «Шаблони» та відкрийте його;
  • виберіть серед компаній свого постачальника води та зазначте реквізити банківської картки, з якої плануєте оплачувати послугу;
  • вкажіть адресу електронної пошти. На неї надходитимуть квитанції про оплату.
  1. Шаблон створено. У меню власного кабінету з’явилася функція «Передача показників». Клацніть на неї.
  2. Виберіть зі списку компаній свого постачальника води.
  1. Внесіть на сторінці показники лічильника води в кубометрах.   
  1. Клацніть на полі «Передати показники».

Зняти показники лічильника гарячої води та передати дані постачальникові можна аналогічним способом. В особистому кабінеті вказуються цифри з приладів двох видів.

Система проведе розрахунок фактично використаного обсягу води протягом місяця. Дані надходять безпосередньо у водоканал. Протягом встановленого часу в особистий кабінет буде відправлено рахунок на оплату.

Як коригувати показники лічильників води

Якщо абонент не встиг вчасно надати інформацію про фактичне споживання води, постачальник розраховує середній обсяг, орієнтуючись на попередні місяці. Як правило, у таких ситуаціях споживачі отримують рахунок на велику суму. Тому важливо не забувати регулярно вказувати показники лічильників води.

Коли потрібно передавати дані фактичного споживання? Цю інформацію можна отримати на сайті водоканалу. У різних регіонах терміни подання показників різняться.

Якщо ви виявили, що водоканал нарахував об’єм, що не відповідає фактичному, у показники можна внести корективи. Для передачі даних скористайтеся цією інструкцією:

  1. Увійдіть у свій особистий кабінет на сайті постачальника послуг.
  2. Внесіть фактичний обсяг. Різниця має становити до 20 м³.
  3. Натисніть на поле «Подати» та підтвердьте дію.
  4. Отримавши повідомлення про те, що показники прийняті, натисніть кнопку «Ок».
  5. Зайдіть на сторінку подачі показників і переконайтеся, що початковий середній обсяг скасовано та позначено фактичний.

Якщо різниця становить понад 20 м³, і у вас виникли проблеми з коригуванням, зателефонуйте до водоканалу за контактним номером або залиште звернення на сайті.

Рекомендації щодо зниження споживання води

Початкові витрати на встановлення лічильників майже завжди окупаються. Але можна заощадити додатково. Експерти дають корисні поради щодо методів зменшення споживання води:

  • стежте за технічним станом змішувачів, своєчасно регулюйте з’єднання, змінюйте прокладки. Навіть невелике протікання призводить до суттєвого збільшення витрат;
  • вимикайте кран у ванній під час чищення зубів і гоління. Вмикайте воду лише в моменти її використання;
  • приймайте душ замість ванни. Тільки це скорочує витрати води у 5–7 разів;
  • придбайте сучасну пральну машину. Для таких моделей характерне низьке споживання електроенергії та води;
  • встановіть унітаз із функцією подвійного зливу. Такі моделі допомагають щодня заощаджувати від 20 л;
  • купіть посудомийну машину. В асортименті виробників представлені моделі з різним рівнем споживання води. Вибирайте економічні варіанти.

Щороку тарифи на воду підвищуються. Скориставшись нашими порадами, ви зможете суттєво знизити обсяги споживання. Вкладення у придбання сучасної техніки та якісної сантехніки швидко окупляться та дозволять істотно знизити суму рахунку. А щоб заощадити час — сплачуйте комунальні послуги та передавайте показники за допомогою сервісу «Портмоне». Ми дбаємо про комфорт наших клієнтів і безпеку кожної транзакції!

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах
Коментарі