Актуальна проблема: як повернути кошти, переплачені попередньому постачальнику газу

Актуальна проблема: як повернути кошти, переплачені попередньому постачальнику газу
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
2 929

У травні цього року через припинення діяльності багатьох газзбутів мільйони українців несподівано опинилися в реєстрі іншого постачальника блакитного палива. Споживачі автоматично, без укладання нового договору стали клієнтами ГК «Нафтогаз України».

Платити новому постачальнику за фактично спожите паливо потрібно було вже з 1 травня. Якщо натомість ви перерахували кошти регіональному газзбуту, платіж не може бути переадресований на новий рахунок. Розповідаємо, як повернути переплачені гроші.

Законні підстави повернення

Клієнти газзбутів, що помилково перевели оплату за травень на рахунки старих постачальників, мають законне право отримати гроші назад на банківський рахунок. Законність таких вимог регламентують Правила постачання природного газу, затверджені постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2496. Для початку необхідно скласти письмову вимогу.

Важливо розуміти, що автоматично повернення грошей не відбудеться, як і їхня переадресація на рахунок «Нафтогазу України». Кошти не можуть бути зараховані як оплата за газорозподіл, тому споживач має зробити конкретні кроки для їхнього повернення. В іншому випадку оплачувати фактичне споживання палива за травень доведеться двічі.

Що потрібно, щоб повернути гроші на банківський рахунок

Для повернення переплаченої суми необхідно звернутися до газзбуту, якому ви раніше платили за блакитне паливо, із заявою, складеною у довільній формі. У ньому зазначаються прізвище та ім’я, адреса проживання та номер о/р споживача. Постачальник може запропонувати готовий зразок документа, що спростить завдання.

Також необхідно надати копії таких документів:

  • паспорту (перші дві сторінки + реєстрація);
  • номер облікової картки платника податків (ІПН);
  • квитанції, що підтверджує факт переплати, здійсненої у зазначений період. Якщо ви оплачували послугу через Portmone, завантажте квитанцію з архіву рахунків в особистому кабінеті.

Також вам знадобиться довідка з банку про те, що ви є власником рахунку та картки, із зазначенням реквізитів у форматі IBAN. Клієнти «ПриватБанку» можуть оформити виписку в «Приват24».

Заяву та документи можна надіслати поштою до регіонального газзбуту або на офіційний email компанії.

Коли повернуть гроші

Обумовлена сума має бути зарахована на банківський рахунок споживача протягом 5 робочих днів з дати отримання постачальником відповідної вимоги. Проте, як пояснюють в Асоціації постачальників енергоресурсів, воєнний стан у країні може вплинути на швидкість розгляду заявки.

Як платити за газ по-новому

Для постійної та швидкої оплати через Portmone необхідно зареєструватися на сервісі та створити зручний шаблон. Для цього достатньо зробити кілька простих дій.

  1. Знайдіть у розділі каталогу «Комунальні послуги» газопостачальну компанію «Нафтогаз України».
  2. На сторінці, що відкрилася, введіть номер особового рахунку, який вказується в паперовій платіжці. Якщо у вас її немає, зателефонуйте в колцентр компанії або зверніться із запитом до чат-бота GAS.UA у Viber/Telegram або NaftogazGasSupply у Facebook-месенджері.
  3. За бажанням ви можете прикріпити рахунок до адреси.
  4. Натисніть кнопку «Зберегти шаблон».

Надалі ви отримуватимете квитанції в особистому кабінеті та зможете оплачувати рахунки за газ у два кліки.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах