Податкова реформа «10–10–10»: чи платитимуть українці менше

Податкова реформа «10–10–10»: чи платитимуть українці менше
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
1 183

В офісі Президента розглядають проєкт реформи, в якому пропонується встановлення єдиної ставки з ПДФО, ПДВ та податку на прибуток на рівні 10%. Думки експертів з цього приводу радикально різняться. За твердженням авторів ідеї, нова модель може бути запущена вже з початку 2023 року, проте остаточного рішення поки немає.

У чому полягає суть змін

Проєкт, ініціатором якого виступив заступник голови ОП Ростислав Шурма, передбачає сплату таких податків:

  • 10% — на прибуток (замість нинішніх 18%);
  • 10% — на доходи фізичних осіб (замість 18%);
  • 10% — на додану вартість (замість 20%);
  • 0% — ЄСВ. Винятком стануть ФОП на єдиному податку.

Водночас військовий збір планується збільшити з 1,5 до 3%. До того ж у рамках нової моделі передбачено практично повне скасування пільг, розширення повноважень фіскальної служби та посилення штрафних санкцій за ухилення від обов’язкових платежів до бюджету.

Чи допоможе українському бізнесу та економіці модель «10–10–10»

Як стверджують розробники та прихильники реформи, за її допомогою вийде:

  • вивести бізнес із тіні;
  • збільшити надходження до бюджету;
  • запропонувати інвесторам вигідні умови для вкладень та уникнути відтоку капіталу з країни.

Автори позиціюють запропоновану систему як перехідний етап для запуску економічного відновлення та зростання.

На думку противників фіскальної програми, реформа ніяк не допоможе Україні, а бізнес після запровадження нововведень виграє лише в короткостроковій перспективі. Вони вважають, що зниження податкового навантаження зменшить надходження до місцевих бюджетів, суперечить нормам європейського законодавства і здатне зробити країну офшором, а крім того, є недоцільним під час війни.

Низка експертів вважає, що для оптимізації системи потрібно не зменшувати основні платежі, а змінити акценти, зокрема усунути диспропорцію в бік оподаткування найманої праці (на сьогодні ЄСВ, ПДФО та військовий збір сумарно становлять 41,5%).

Оскільки пропозиція викликала чимало критики та розбіжностей з боку економістів, питання поки що залишається невирішеним. Автори проєкту сподіваються досягти визначеності в найближчі місяці.

Прості транзакції за допомогою Portmone

Нагадаємо, що з 1 квітня і до скасування воєнного стану в Україні діють податкові пільги для бізнесу. Зокрема, суб’єкти підприємницької діяльності І та II груп сплачують єдиний податок на добровільній основі, тимчасово скасовано перевірки та штрафи за несплату ЄСВ.
Однак, якщо ваш бізнес працює і приносить дохід, ви можете допомогти українській економіці, здійснивши необхідні платежі в бюджет. З Portmone сплатити податки можна всього в пару кліків. Крім того, через наш сервіс можна підтримати ЗСУ та переказати кошти на рахунки благодійних організацій та фондів. Майбутнє країни сьогодні залежить від нас, а кожен донат наближає перемогу. Долучайтесь!

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах