Кабмін заморозив ціну на світло на рівні 1,44 грн до травня 2022 року

Кабмін заморозив ціну на світло на рівні 1,44 грн до травня 2022 року
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
2 796

Постановою Кабміну від 11. 08. 2021 року зафіксована вартість 1 кіловата електричної енергії в розмірі 1 грн 44 коп. Постанова стосується обсягів спожитої енергії менше ніж 250 кВт і встановлюється на термін з 01. 10. 21 по 30. 04. 2022 р.

У заяві прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, зробленої на засіданні Кабінету міністрів України, зазначається, що зміни торкнуться 80% абонентів. Люди, що «накручують» за місяць менше ніж 250 кВт, з 1 жовтня зможуть оплачувати електроенергію за зниженим тарифом.

На кого поширюється дія тарифу

  • На приватних осіб і абонентів, що оплачують комунальні послуги за колективною угодою. Головна умова — електроенергія має використовуватися для побутових потреб.
  • На жителів багатоповерхівок і людей, що живуть у гуртожитках. Вони зможуть платити по 1,44 грн/кВт за електрику, що використовується для технічних цілей. До цієї категорії належить світло в під’їздах, на сходах і надворі, підсвічування табличок і номерів будинків.
  • На мешканців гуртожитків і організації, майном яких користуються переселенці в місцях їхнього компактного поселення.

У постанові Кабміну розширено список категорій споживачів, що можуть оплачувати електроенергію за 1,44грн/1кВт. До них тепер належать садові спільноти, дачні, будівельні та гаражні кооперативи, що використовують електрику для технічних цілей і освітлення території.

На кого пільговий тариф не поширюється

Нові тарифи від Кабміну

Дія постанови не стосується абонентів, що використовують електроенергію для професійної та господарської діяльності.

Для абонентів, що впродовж місяця «накрутять» більше, ніж 250 кВт, ціна одного кіловата складе 1,68 грн.

Як заощадити на оплаті за електрику

Знизити витрати на електроенергію можна за допомогою багатотарифних лічильників:

  1. Абоненти з двозонним лічильником за електроенергію, спожиту з 23 години вечора до 7-ї години ранку, платять 50% від повної вартості. В інший час — 1,44 грн/кВт.
  2. Власники тризонного лічильника можуть заощадити ще більше. Для них діє 60% знижка на електрику, витрачену в період з 11 вечора до 7 ранку. Але під час пікових навантажень на електромережу тариф збільшується до 150% від базового. Таким періодом вважається час уранці з восьмої до одинадцятої та ввечері з восьмої до десятої. Електрика, спожита з 11:00 до 20:00, оплачується за базовим тарифом 1,44 грн.

Попереднє рішення про зміну вартості електроенергії уряд прийняв 01. 01. 21. Кабмін постановив збільшити ціну до 1,68 грн після трьох років, протягом яких вартість кіловата не змінювалася.

Про те, що ціна «за світло» виросте, в уряді оголосили ще в травні 2021. Підвищення тарифу спровокували дотації, на які уряд щорічно виділяв 65–70 млрд грн. Обґрунтування вимушеного зростання вартості електроенергії для населення детально розглянуті в антикризовій програмі.

Платіть за електроенергію через інтернет

За допомогою сервісу Portmone українські споживачі можуть заощадити ще більше грошей, часу і сил. Для оформлення платежу через сайт або мобільний застосунок знадобиться пара кліків.

Як оплатити за комуналку в Портмоне

Щоб оплатити комуналку, вам не доведеться навіть реєструватися в сервісі. Але авторизованим користувачам доступні додаткові опції. Наприклад, можна налаштувати щомісячні повідомлення або автоматичні регулярні платежі. Коли прийде час, система самостійно оплатить фіксовані рахунки та поповнить мобільні телефони всіх членів сім’ї.

У сервісі «Портмоне» можна поповнити інтернет від українських провайдерів, купити проїзний на міський транспорт або електронний квиток. Оплата рахунків за електроенергію та інші комунальні послуги займає від сили пару хвилин.

Зареєстровані клієнти можуть зберігати в особистому кабінеті дані банківських карток, створювати шаблони для частих оплат і налаштовувати автоматичні платежі. З цією функцією турботу про регулярні фіксовані оплати можна довірити системі. Наприклад, щомісяця ви платите одну й ту ж саму суму за кабельне TV, інтернет і підписні сервіси. Одноразово введіть інформацію про адресата платежу та свою картку, виставте періодичність транзакцій — і система переказуватиме гроші без вашої участі.

Платіть за комуналку, поповнюйте телефон та інтернет, переказуйте гроші з картки на картку та отримуйте перекази по Україні та з-за кордону разом з Portmone!

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах