Чи потрібно продовжувати термін дії банківської картки під час війни

Чи потрібно продовжувати термін дії банківської картки під час війни
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
2 440

У воєнний період далеко не всі українці можуть запросто прийти у відділення банку та оформити нову картку, якщо пластиковий інструмент було втрачено або термін його дії добігає кінця. З проблемою переоформлення платіжної картки довелося зіткнутися також людям, що виїхали за кордон. У Нацбанку пропонують два варіанти дій — продовження терміну дії наявної картки або оформлення віртуального платіжного засобу. Ми розповімо, що можна зробити, якщо у вас немає можливості бути присутнім у банку особисто.

Продовження терміну дії картки

Ще на початку повномасштабного вторгнення більшість українських банків оголосили про продовження терміну дії платіжних карток на 2, 3 місяці чи пів року. «Ощадбанк», «Приват», OTP та «Райффайзен» під час дії воєнного стану автоматично продовжили термін дії пластикових карток на 180 днів. Щоб знімати гроші, розрахуватися в магазині, здійснювати онлайн-платежі, спеціально звертатися до банку не потрібно.

Деякі банки продовжують термін дії карток лише в індивідуальному порядку після звернення клієнта з відповідним запитом. Дізнатися детальні умови можна на офіційному сайті банківської установи або у співробітника служби підтримки, зателефонувавши на «гарячу лінію». Також можна зв’язатися з фахівцем у месенджері або через онлайн-чат.

Випуск віртуальної картки

Віртуальна картка відрізняється від пластикової лише відсутністю фізичної форми. Її неможливо взяти в руки та покласти в гаманець, проте вона завжди є в смартфоні. Картка має стандартний 16-значний номер, термін дії та CVV-код.

Віртуальний платіжний інструмент створюється у мобільному застосунку. Наявність відповідної функції необхідно уточнити в банку, що вас обслуговує. Оформивши віртуальну картку, ви зможете:

  • додати її до Google Pay або Apple Pay і надалі здійснювати швидкі онлайн-платежі;
  • розраховуватись через NFC на касах магазинів;
  • знімати готівку в банкоматі через QR-код.

Що робити в разі втрати банківської картки

Якщо ви втратили платіжну картку або нею заволодів зловмисник, перше, що потрібно зробити, — зателефонувати на лінію клієнтської підтримки банку та заблокувати рахунок. Блокування також можливе на офіційному сайті фінустанови або в мобільному застосунку. Варіанти відновлення чи перевипуску картки слід обговорювати з представником банку.

Як розраховуватися карткою, термін дії якої було продовжено

Команда Portmone розуміє всі складнощі, що виникають у воєнний час, і прагне підтримати своїх клієнтів. Під час здійснення онлайн-оплат за допомогою нашого сервісу ви можете скористатися своєю карткою, якщо термін її дії закінчився та був продовжений автоматично. Віртуальна картка додається до особистого кабінету таким самим чином, як і пластикова.
Оплачуйте комуналку, рахунки за інтернет і телебачення, поповнюйте баланс мобільного, робіть покупки та переказуйте гроші на благодійність у 2 кліки на сайті або в додатку Portmone. Авторизовані клієнти можуть створити зручні шаблони та здійснювати всі необхідні фінансові операції лише за кілька хвилин.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах