Дебетова карта

Дебетова карта
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
3 181

З кожним днем люди в усьому світі все рідше здійснюють платежі готівкою, віддаючи перевагу «пластику». В Україні відкрити рахунок і отримати картку можна навіть на дитину починаючи з 6 років. При цьому багато дорослих досі не знають, що таке дебетова картка і що вона дає власникові. Ви також не знаєте? Тоді цей корисний урок фінансової грамотності від експертів Portmone — для вас.

Як вибрати дебетову картку

Debit card видається клієнтові банку під час відкриття рахунку та надає можливість розраховуватися за товари та послуги, а також здійснювати перекази. Відкриваючи банківський рахунок для отримання зарплати, пенсії або інших соціальних виплат, далеко не всі хочуть розбиратися у можливих варіантах і підраховувати, яка дебетова картка вигідніша. Якщо оформляється зарплатна картка, вибір залишається за роботодавцем. В інших випадках співробітники фінустанови можуть просто фізично не встигнути розповісти про всі нюанси різних фінансових продуктів.

Бажаєте отримувати вигоду — ознайомтеся з умовами на сайтах фінансових компаній. Ми допоможемо розібратися у видах платіжних систем, рівнях престижності та типах дебетових карток згідно з призначенням, а також розповімо про їхні додаткові переваги та відмінності від універсальних і кредитних.

Види платіжних систем

Платіжна система — це сервіс, за допомогою якого здійснюється переказ коштів. Висока швидкість транзакцій та безпека фінансових розрахунків досягаються завдяки дотриманню певних правил і застосуванню інноваційних комунікаційних рішень.

Платіжна система є окремою ланкою в ланцюжку проходження коштів між банками — еквайром, що приймає платежі, та емітентом, що випустив картку. В Україні використовуються картки міжнародних систем Visa та MasterCard, а також національна «ПРОСТІР».

Visa

Права на торгову марку та застосовувані технології належать американській та британській компаніям. Бренд існує з 1958 року, а зараз картками Visa користуються більше ніж у 200 країнах світу. Базова валюта — долар США.

Партнерами системи в Україні є 46 банків. Щоправда, за популярністю вона відстає від головного конкурента: частка «Візи» становить лише 36%.

MasterCard

Міжнародна платіжна система функціонує з 1966 року та об’єднує близько 22 тисяч фінустанов у 210 державах. Базова валюта — євро та долар. Штаб-квартира компанії знаходиться у США. В Україні «МастерКард» є безперечним лідером. На його частку припадає 63% карткових рахунків, якими активно користуються українці. Сьогодні з системою співпрацює 48 українських банків.

American Express

«Американ Експрес» — одна з найбільших у світі платіжних систем, що працює в 40 країнах. American Express Company заснована в далекому 1850 році. Спочатку компанія була монополістом штату Нью-Йорк у сфері перевезень товарів, валюти та цінних паперів, а сьогодні вважається одним з найдорожчих світових брендів.

Неодноразові спроби AmEx вийти на український ринок так і не мали успіху.

Maestro

Під торговою маркою випускаються дебетові картки з низькою комісією. Керівництво «МастерКард» вважає розвиток бренду не вигідним ані емітентам, ані платіжній системі. Протягом кількох останніх років у ЗМІ з’являється інформація про можливе закриття «Маестро», проте деякі українські банки (щоправда, їхню кількість можна перерахувати на пальцях) продовжують випуск і обслуговування таких продуктів.

«ПРОСТІР»

Національна платіжна система створена Нацбанком і до ребрендингу, проведеного у 2016 році, називалася Національною системою масових електронних платежів. Партнерами системи станом на січень 2022 року є 37 українських банків, а також «Укрпошта». Картки «ПРОСТІР» приймають 93% суб’єктів e-commerce і обслуговують понад 98% терміналів.

Класифікація дебетових карток за рівнем престижності

Рівень престижу платіжних банківських карток визначається насамперед категорією клієнтів. Умовно всі дебетові картки можна розділити на дві великі категорії: звичайні з безоплатним обслуговуванням і привілейовані, що надають платоспроможному клієнтові додаткові можливості. У сучасній банківській системі застосовується розширена класифікація.

Електронні

Інтернет-картки (цифрові, віртуальні) належать до бюджетних іменних варіантів і замовляються у відділенні банку або дистанційно — через мобільний додаток чи інтернет-банкінг. Цей вид дебетових карток призначений для вигідних онлайн-покупок. Плата за їхнє обслуговування не стягується, комісії також відсутні.

Класичні

Сфера застосування карток стандартного рівня нічим не обмежена. За їхньою допомогою можна розраховуватися в магазинах (зокрема онлайн), знімати готівку, оплачувати квитки та бронь у готелях. Різновидом класичних дебетових карток, що видаються безоплатно або обходяться в символічну суму, є картки для дітей, котрі прив’язуються до батьківського рахунку. Більшість карток з категорії «стандарт» підходять для розрахунків за кордоном. Однак, щоб подорожувати без сюрпризів, не полінуйтеся уточнити цей момент у співробітника.

Золоті картки (Gold)

Наявність привілейованої іменної дебетової картки дає її власникові можливість користуватися послугами персонального банкіра, мати особисту безоплатну банківську комірку для цінних речей, отримувати знижки та бонуси в торгових точках. Кредитний ліміт таких карток вище, ніж у стандартних кредиток.

Платинові картки (Platinum)

Можливості платинової картки ще ширші та ще «преміальніші» в порівнянні з «золотом». Її щасливі володарі можуть користуватися VIP-залами в найбільших аеропортах світу, отримувати знижки на проживання в елітних готелях, харчування в престижних ресторанах і обслуговування в найкращих салонах краси, а також регулярно брати участь у розіграшах цінних призів.

Преміумкартки (Black)

Особливість ексклюзивних дебетових карток — у їхньому лімітованому випуску та підключенні спеціальних послуг (наприклад, овердрафту або кешбеку). Деякі банки надають власникам Premium-продуктів консьєрж-сервіс — послуги «особистого секретаря», який виконає будь-яку примху, допоможе купити квитки на літак, візьме на себе організацію свята тощо.

Класифікація карток за призначенням

Залежно від призначення та типу операцій пластикові картки можуть бути:

  • дебетовими;
  • кредитними;
  • передплаченими.

Відмінностям кредитної картки від дебетової ми вирішили присвятити окремий блок. Зупинимося коротко на передплаченій картці, щоб ви могли відрізнити її від подарункової. Остання передбачає придбання конкретних товарів і послуг, а передплачена — це, по суті, конверт з грошима: суму на картці можна витрачати на що завгодно.

Тепер розповімо, якими бувають дебетові картки.

Пенсійні

Пенсійну картку можна оформити практично в будь-якому банку України. Користування спеціальним рахунком для виплати пенсій дозволяє отримувати гроші відразу після їхнього перерахування. За допомогою пенсійної картки зручно здійснювати основні фінансові операції: зазвичай банки пропонують пенсіонерам пільгові умови та відсутність комісій.

Соціальні

До категорії соціального «пластику» можуть належати картки для нарахування виплат у разі народження дитини або тимчасової відсутності роботи, а також пенсій за віком чи інвалідністю. Особливості соцкарт більшості українських банків — можливість зняття готівки без комісії, безоплатне оформлення та обслуговування. Іноді на гроші, що є на рахунку, «капає» відсоток.

Зарплатні

Зарплатні картки як окрему категорію українські банки не випускають. Зазвичай роботодавець вибирає певний вид «картки для виплат» (стандартну або Gold) або користується корпоративною пропозицією. Зарплатний рахунок можна використовувати на свій розсуд, наприклад, переказати необхідну суму іншій людині, зняти готівку, розплатитися за покупку в інтернеті тощо.

Студентські

Карткою для нарахування стипендії може стати класичний «пластик». Якщо ВНЗ або коледж не уклав договір з банком, в якому бажає обслуговуватися студент, останній пише заяву та дані передаються до навчального закладу. Сьогодні «Ощадбанк» оформляє пластикові картки, що є одночасно студентським квитком і платіжним інструментом. Однак у більшості установ видача таких квитків все ще «в процесі».

Картки з додатковими перевагами

Практично кожен вид карток має якісь плюшки та бонуси, пов’язані з додатковими нарахуваннями або пільговим обслуговуванням. Якщо ви задумалися про те, яку дебетову картку оформити, уважно читайте умови на сайті емітента, зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови або з’ясуйте важливі питання особисто у відділенні.

Вартість обслуговування

Користуватися рахунком і стандартною карткою (зокрема віртуальною) можна абсолютно безоплатно. За використання преміальних карток стягується оплата: одноразово (під час отримання) та щорічно. Оформлення додаткових карток також платне. Втім, якість обслуговування та безліч бонусів преміумкарток сповна виправдовують витрати.

Відсоток на залишок

Нарахування відсотка на гроші, що є на рахунку, погодьтеся, приємний бонус. Щоправда, останнім часом українські банки відмовляються від надання такого подарунка чи знижують відсоткову ставку. Охочим отримувати пасивний дохід від фінансових вкладень скоро залишиться тільки класти гроші на депозит.

Овердрафт

Послуга надається надійним і платоспроможним клієнтам, що оформили дебетову картку та потребують короткострокового кредитування. Суть опції полягає у можливості скористатися свого роду кредитом і витратити грошей більше, ніж є на рахунку.

Кешбек

Функція «кешбек» дає можливість на постійній основі отримувати на рахунок від 0,35% до 1% від суми безготівкової покупки. У разі вибору певних категорій товарів і послуг, а також розрахунків з магазинами-партнерами банку повернення може досягати 20%.

Бонуси

Банківські програми лояльності для клієнтів передбачають користування різноманітними бонусами: знижками на купівлю авіаквитків, проживання в готелі, харчування в ресторані тощо.

Яка різниця між дебетовою та кредитною карткою

Тепер, нарешті, зупинимося на головному. Чим відрізняється картка для виплат від кредитки? Дебетова картка виконує роль особистого рахунку, на який надходить зарплата чи соціальні виплати.

Особливість кредитки полягає, мабуть, лише в наявності кредитного ліміту. Тобто, якщо на рахунку недостатньо особистих коштів для транзакції, ви можете піти в мінус, тимчасово скориставшись грошима банку. Зазвичай під час погашення кредиту діє пільговий період, коли повернути гроші можна без переплат, але надалі доведеться сплачувати відсоток. В іншому функції обох видів карток практично однакові. Різниця між дебетовою та кредитною карткою може також полягати в розмірі комісії за перекази, але цей момент залежить від правил конкретного банку. У разі зняття готівки в банкоматі також може стягуватися комісія.

Як відрізнити дебетову картку від кредитної

Зовнішніх відмінностей практично немає. На «приватівському» пластику, щоправда, можна побачити різницю: на лицьовому боці пишеться «Картка для виплат» або «Картка Універсальна». Картки інших емітентів можна розрізнити за позначеннями Debit card, Credit card, які, до речі, не завжди присутні. Дізнатися тип картки можна за допомогою мобільного додатка.

Підіб’ємо підсумки. Щоб мати можливість знімати та переказувати гроші без переплат або з мінімальною комісією і користуватися невеликими сумами позикових коштів, варто мати одночасно два рахунки. Ініціюючи платежі та покупки на сервісі «Портмоне», ви можете користуватися дебетовою карткою або кредиткою.

Навіть якщо ваш банк пропонує різні бонуси та програми лояльності, не проґавте можливість отримати додаткові вигоди, користуючись послугами сервісу Portmone. Абонемент «Місяць» лише за 29,90 грн дозволить вам оплачувати всі види комунальних послуг без комісії. З програмою cashback ви можете отримувати на бонусний рахунок до 25% від суми, витраченої на придбання товарів і замовлення послуг партнерів нашого сервісу. Накопичені бонуси використовуйте на покупку пакету «Місяць» або оплату комісії під час здійснення переказів і платежів.

Вигод багато не буває. Заощаджуйте ще більше, приєднуйтеся до «Портмоне»!

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах