Курс долара зріс на 25%: чого чекати українцям

Курс долара зріс на 25%: чого чекати українцям
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
2 081

Ще нещодавно цифра 36,6 асоціювалася у нас з певним показником на термометрі, тепер же це новий офіційний курс американської валюти. 21 червня Нацбанк уперше з початку повномасштабних воєнних дій скоригував вартість долара, а також оголосив про введення додаткових заходів, що допоможуть збалансувати ринок і підтримати функціонування економіки під час війни.

Причини підвищення вартості долара

У НБУ зазначають, що закріплення наприкінці лютого курсу національної валюти на рівні 29,25 грн за долар допомогло забезпечити стабільність фінансового ринку. Проте за 5 місяців українська та світова економіки зазнали значних змін, і раніше встановлений курс не відповідає нинішнім реаліям.

Разове коригування курсу, на думку представників НБУ, покликане розв’язати відразу два завдання:

Умови встановлення курсу придбання та продажу валют не змінюються. Безготівковий курс може відрізнятися від зафіксованого регулятором не більше ніж на 1%. Ставка купівлі-продажу готівки залежатиме від ситуації на ринку.

Додаткові зміни стосовно валютних операцій

Також Нацбанк оновив деякі обмеження, запроваджені після 24 лютого. Починаючи з 21 липня діють такі правила:

  • зняти готівку з гривневої картки за кордоном можна в еквіваленті 12,5 тис. грн на тиждень. Протягом місяця українці, як і раніше, можуть знімати до 50 тис. грн або еквівалентну суму в іншій валюті;
  • місячний ліміт грошових перерахувань за кордон з картки на картку зменшується зі 100 тис. до 30 тис. грн в еквіваленті;
  • сума розрахунків за межами України гривневою карткою обмежується еквівалентом 100 тис. грн;
  • комерційним банкам надається право продавати населенню безготівкову валюту (еквівалент 50 тис. грн щомісяця). Важлива умова угоди — подальше внесення коштів на депозит на період від трьох місяців без можливості дострокового зняття.

Дозвіл для банків другого рівня купувати гривню готівкою у закордонних фінустанов за безготівкову іноземну валюту скасовується з 25 липня.

Хто виграє та хто програє від коливань курсу

Підвищення офіційної ставки автоматично призведе до подорожчання імпортних товарів, а згодом через зростання цін на пальне — до збільшення вартості продукції українських виробників. На тлі інфляції, що вже побила багаторічні рекорди, зростання цін лише пришвидшиться. У Нацбанку прогнозують збільшення інфляції через падіння курсу гривні на 2–3%, через подорожчання пального — на 0,6–0,8%. Загалом очікується, що інфляція цього року перевищить 30%.

З іншого боку, зниження курсу гривні відносно долара, що коштує тепер дорожче за євро, зміцнить позиції українських експортерів у Європі та збільшить їхні гривневі доходи. Підвищення курсу американської валюти також сприяє зростанню надходжень від податків з імпорту, що знову стягуються з 1 липня. Збільшення гривневого еквівалента міжнародної допомоги дасть змогу уряду поповнити прогалини в бюджеті.
Прогнози експертів щодо наступних змін курсу неоднозначні. Втім, економічна ситуація в країні багато в чому залежить від нас, українців. Попри невизначеність ситуації, по можливості підтримуйте економіку: сплачуйте податки та комуналку, переказуйте кошти на армію та у благодійні фонди. Для здійснення регулярних платежів і пожертв вибирайте сервіс Portmone. Ми знаємо, як спростити процес оплати, та допоможемо заощадити ваш час.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах