Що таке CVV2

Що таке CVV2
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
3 272

Здійснюючи перекази з картки на картку й оплачуючи товари та послуги, користувачі сервісу Portmone стикаються з необхідністю вказати CVV2. Він потрібен для оформлення заявки на проведення онлайн-платежів. Що таке CVV2 на картці? Це код, що підвищує рівень безпеки транзакції. Він використовується для додаткового захисту і перевірки картки.

Як дізнатися номер CVV2 на банківській картці

Цей код складається з 3 цифр. Він розташований на виділеній лінії, що знаходиться на тильному боці банківської картки. У деяких випадках користувач може виявити в зазначеному місці число, що складається з більшої кількості цифр. Але враховувати потрібно лише 3 останні. Саме ці цифри є кодом безпеки картки.

CVV2 не завжди виходить знайти на пластиковій картці. Цифри наносяться спеціальним методом друку. Він ненадійний. Якщо ви часто користуєтеся банкоматом або терміналом, цифри стираються дуже швидко. Якщо код частково стертий і ви сумніваєтеся в правильності, можна скористатися послугами онлайн-банкінгу.

Як дізнатися номер CVV2 на картці «ПриватБанку»

Сервіси перевірки захисного коду є у всіх банківських установ. В Україні велика кількість онлайн-платежів здійснюється з карток «ПриватБанку», тому доцільно розглядати послугу на його прикладі.

Щоб визначити CVV2 на картці «ПриватБанку», слід виконати кілька простих дій:

  1. Зайдіть на сайт або в застосунок «Приват24».
  2. Виберіть у розділі «Мої рахунки» потрібну картку та клікніть на неї.
  3. Зайдіть на сторінку «Управління карткою/рахунком».
  4. У меню виберіть категорію «Дізнатися CVV-код».
  5. Натисніть на кнопку «Далі».
  6. Ви отримаєте код у повідомленні на номер телефону, до якого прив’язана картка.

Дізнатися CVV2 аналогічним способом можуть і клієнти інших банків. Враховуйте, що інтерфейси сайтів і назви сторінок вирізняються і процедура може бути складнішою.

Кому можна називати код безпеки картки CVV2

Це конфіденційні дані. Їх не слід розголошувати нікому, навіть співробітникам банку і поліції, а також представникам мобільного оператора. Але під час оплати покупок і послуг та оформлення кредиту в мікрофінансових організаціях надання відомостей про CVV2 необхідне. За допомогою коду платіжні сервіси визначають справжність картки. У таких ситуаціях надання інформації про CVV2 виправдане. Однак ризики стати жертвою шахраїв високі. Важливо суворо дотримуватися запобіжних заходів:

  • робіть платежі виключно за допомогою перевірених сервісів, що мають ліцензію на ведення такої діяльності. Показовий приклад — «Портмоне». Сервіс використовує прогресивні протоколи безпеки. Усі операції та картки клієнтів надійно захищені від несанкціонованого доступу;
  • не вводьте CVV2 на комп’ютерах, до яких мають доступ інші люди (на роботі, в громадських закладах, комп’ютерних центрах). Для цього підходить тільки власний пристрій;
  • використовуйте захищене інтернет-з’єднання (https);
  • нікому не повідомляйте код і пароль;
  • використовуйте сервіс SMS-повідомлень, що надходять під час будь-яких операцій з карткою.

Виявивши втрату картки, відразу звертайтеся за допомогою до банку та просіть заблокувати рахунок. Це не дозволить зловмисникам зняти гроші. Після цього зверніться до відділення фінансової установи для отримання нової картки.

Як шахраї можуть використовувати картку, знаючи код безпеки

Не зважаючи на протоколи безпеки банків, злочинці знаходять способи зняти гроші з рахунку. Зробити це зловмисникам стає набагато простіше, якщо вони дізналися CVV2 на банківській картці. Деякі користувачі надають доступ до цієї інформації, навіть не підозрюючи про ризики. Найпоширеніші схеми, які використовують шахраї:

  1. Ідентифікація. На електронну пошту або на телефон користувача картки надходить повідомлення від так званої «служби безпеки банку». У ньому є вимога терміново підтвердити інформацію про клієнта, зокрема назвати код CVV2. Повідомляється, що в іншому випадку доведеться заблокувати рахунок. Ні в якому разі не піддавайтеся на цю провокацію. Відразу дзвоніть на гарячу лінію банківської установи. Справжня служба безпеки ніколи не звертається до клієнтів з такими проханнями.
  2. Фішинг. Злочинці створюють копію сайту банку. Після цього вони надсилають клієнтам повідомлення на телефон або на пошту з проханням перейти за посиланням і пройти процедуру підтвердження інформації. Таким чином користувачі потрапляють на сайт і повідомляють зловмисникам усі необхідні відомості для зняття грошей.
  3. Онлайн-продажі. Слід з обережністю використовувати торгові платформи. Часто потенційний покупець повідомляє продавцеві, що для оплати товару через термінал необхідно вказати код безпеки картки одержувача. Це явна ознака шахрайської схеми. Для перерахування грошей потрібен лише номер картки.
  4. Спостереження. Будьте обережні під час використання картки в публічних місцях. Виключайте будь-яку ймовірність продемонструвати комусь CVV2 своєї картки.

Не можна записувати CVV2 або PIN-код на папері та зберігати його в гаманці або в SMS на телефоні. Мінімізуйте будь-яку ймовірність попадання картки в руки сторонніх людей. Турбуєтеся, що забудете код? Його можна відновити в банку.

Що означає цифра 2 в коді безпеки картки CVV2

У кожної картки є два коди CVV. По цифрах можна визначити її справжність під час проведення користувачем різних операцій. Але назви кодів однакові. Що означає CVV2? Додаткова цифра розділяє ці коди. Номер з двійкою на кінці використовується для транзакцій, здійснюваних без безпосереднього використання пластикового носія інформації.

Коли можна вказувати свій код безпеки картки

CVV2 необхідно вказувати під час оплати покупок і послуг за допомогою спеціальних сервісів. Код безпеки зазначається під час заповнення заявки на отримання позики у форматі онлайн. Безпека ваших коштів безпосередньо залежить від надійності сервісу. Тому важливо ретельно перевірити компанію. Переконайтеся, що сервіс має ліцензію НБУ на надання фінансових послуг онлайн. У процесі отримання дозвільних документів регулятор перевіряє рівень захисту персональних даних користувачів.

Ніколи не повідомляйте цей код під час телефонного дзвінка. На сайті сервісу «Портмоне» клієнти вказують CVV2 особисто. Дані передаються на сервери банку через захищений канал. Це означає, що сторонні люди не можуть отримати доступ до цієї інформації. Надійна система виключає можливість несанкціонованого доступу до картки користувача.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах