З січня в Україні зросте тариф на холодну воду

З січня в Україні зросте тариф на холодну воду
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
1 707

Отримання платіжок із новими цифрами за комуналку — звичний початок року для українців. І якщо ціни на опалення та електроенергію поки що залишаються на колишньому рівні, й можна зітхнути спокійно, то з тарифами на водопостачання нам пощастило менше.

22 грудня нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, анонсувала підвищення цін на воду вже з першого дня 2022 року. Національний регулятор затвердив нові тарифи для 45 комунальних підприємств: зростання цін заплановане на рівні від 1,51% (КП «Броваритепловодоенергія») до 34,09% (ПрАТ «Азот», м. Черкаси).

Скільки коштуватиме вода в різних містах України

Найбільше доведеться платити жителям Запоріжжя, клієнтам КП «Облводоканал», для яких 1 куб води (водопостачання та водовідведення) коштуватиме 65,56 грн з ПДВ. Водночас запорізьке КП — єдиний зі списку водоканал, для якого передбачене незначне зниження, а не зростання цін. Наразі діє тариф 66,588 грн за кубометр.

Також «лідерами» за захмарними тарифами на воду стали КП «Бердянськводоканал» — 57,072 грн, КП «Павлоградське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» — 53,664 грн та КП «Уманьводоканал» з вартістю кубометра 50,712 грн.

У столиці зростання тарифів для споживачів, що не є суб’єктами господарювання, становитиме майже 20%: вартість централізованого водопостачання збільшиться з 13,344 до 16,164, водовідведення — з 12,036 до 14,22 грн за 1 куб. м води. Загалом куб води коштуватиме киянам 30,38 замість 25,32 грн з урахуванням ПДВ.

Від чого залежить вартість кубометра води для населення

У чому полягає причина нового стрибка цін? Процедура встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення регулюється в Україні відповідною постановою НКРЕКУ, прийнятою ще у 2016 році. Згідно з офіційним документом, підставами для перегляду тарифів є:

  • подорожчання електроенергії;
  • збільшення витрат на теплоенергію;
  • зростання цін на природний газ, необхідний для забезпечення безперебійної роботи водопровідної та каналізаційної систем.

Крім того, в грудні поточного року Президент України підписав закон, відповідно до якого на тарифи також впливає зростання витрат на податки та збори.

Платіть менше з «Портмоне»

Щоб зростання тарифів не вдарило по вашому гаманцю, не обов’язково включати для всієї сім’ї режим жорсткої економії. Сервіс «Портмоне» дарує українцям безліч унікальних можливостей і вигод. Підключивши тариф «Місяць», ви зможете оплачувати комуналку 1–2 квартир без комісії лише за 29,90 грн на місяць. Економія становитиме до 60%! Участь у реферальній програмі, а також використання cashback дозволяє накопичувати бали на бонусному рахунку та витрачати їх на оплату тарифу «Місяць» або погашення комісії під час транзакцій.

Реєструйтеся на сайті Portmone, користуйтеся послугами найкращої в Україні системи онлайн-платежів за версією PaySpace Magazine Awards і стежте за новинами. Наші клієнти можуть зберігати інформацію банківських карток в особистому кабінеті, передавати дані лічильників, налаштовувати автоплатежі, отримувати рахунки на електронну адресу або в SMS і створювати шаблони швидких оплат. Якщо ж виникнуть питання, віртуальні помічники підкажуть, як виконати необхідні дії.

Використовуйте сервіс Portmone та відчуйте реальну вигоду!

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах