Третя платіжка за газ: що має знати кожен споживач

Третя платіжка за газ: що має знати кожен споживач
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
902

З початку 2020 року українське населення почало отримувати дві платіжки за блакитне паливо: першу від компанії-постачальника, а другу — від компанії, що відповідає за його транспортування. При цьому плата за техобслуговування газових мереж, що розташовані в багатоквартирних будівлях, не була врахована в жодній із них. Саме тому державний регулятор в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) оприлюднив проект, який має зобов’язати споживачів природного газу обслуговувати внутрішні газові мережі в будинках за власний кошт. Це і стане третьою платіжкою за газ.

Для чого потрібен третій рахунок за газ?

Введення третьої платіжки дозволить закрити питання відповідальності за технічний стан внутрішньобудинкових газових мереж та проведення ремонтно-відновлювальних робіт, адже наразі відповідальні за це відсутні. Після того, як нововведення вступлять в силу, відповідальність буде покладена на співвласників багатоповерхівок (власників квартир чи управляючу компанію) та власників приватних будинків. При цьому власникам дозволять самостійно обирати організацію, що буде займатись техобслуговуванням мережі. Такою компанією може виступати як місцевий облгаз, так і будь-яка інша обслуговуюча компанія, що має відповідні дозвільні документи.

Які послуги будуть включені у третю платіжку?

Після укладання договору між споживачем та обслуговуючою компанію, оастання буде зобов’язана виконувати наступний перелік робіт:

  1. Не рідше, ніж один разу на рік проводити огляд газопроводів, перевіряти стан фарбового покриття та кріплень, наявність вільного доступу до газопроводів, а також контролювати стан міжтрубних ущільнень та, за необхідності, відновлювати його.  
  2. Не рідше, ніж раз у півроку здійснювати перевірку з’єднань газових труб у багатоповерхівках на герметичність. В квартирах, а також приватних будинках така перевірка має проводитись не рідше одного разу в рік.
  3. Раз на три роки перевіряти на щільність ділянки газопроводів у багатоповерхівках, а також в приватних будинках та квартирах, при умові що протяжність їх внутрішнього газопроводу перевищує 5 м.
  4. Раз на рік перевіряти роботу запірних елементів, що встановлені на газопроводах. При необхідності, здійснювати їх очистку від мастильних матеріалів та корозії.
  5. Один раз протягом року проводити обслуговування газового обладнання, а також перевіряти наявність тяги в вентиляційних та димових системах.
  6. Мінімум раз у рік перевіряти роботу наявних систем сигналізування щодо загазованості приміщень.
У разі виявлення порушень чи невиконанні зобов’язань, власник може поскаржитись на компанію-виконавця і відповідні інстанції.

Як оплачувати рахунки за газ?

На сьогоднішній день українцям доступний широкий вибір способів оплати за постачання та транспортування блакитного палива, при цьому найбільш зручний із них пропонує компанія Portmone.
Використовуючи сервіс Портмоне, ви можете оплачувати рахунки за газ онлайн через браузер чи мобільний додаток. Для цього потрібно:

  1. Увійти до каталогу послуг та обрати категорію “Комунальні послуги”.
  2. Вибрати тип послуги “Газ” та вказати свій регіон, після чого знайти потрібну компанію в запропонованому списку чи за допомогою вбудованого пошуку.
  3. Ввести номер особового рахунку, суму, платіжні дані та email.
  4. Здійснити оплату.

Транзакція буде опрацьована системою протягом хвилини, після чого на вашу пошту буде надіслана електронна квитанція, яка ідентична та має таку ж юридичну силу як і її паперовий аналог.Крім оплати комуналки, сервіс дозволяє поповнити рахунок мобільного, переказувати гроші між картками, оформити автоцивілку, оформити кредит та сплатити тисячі інших сервісів.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах
Коментарі (2)
Арнольд
06 Грудня 2023 16:30
А ще забули платіж за збереження газу.
1
Відповісти
Васч
06 Грудня 2023 15:24
Ніяк не наїдяться мразі
1
Відповісти