Нацбанк підняв облікову ставку до 25%: що це означає для Українців

Нацбанк підняв облікову ставку до 25%: що це означає для Українців
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
1 176

Правлінням НБУ 2 червня ухвалене рішення про збільшення облікової ставки одразу на 15 відсоткових пунктів. Ключовою метою такого заходу є захист доходів і банківських вкладів в українській валюті, а також забезпечення курсової стабільності та стримування інфляційних процесів.

Облікова ставка: що це

Під цим поняттям мається на увазі ставка, за якою Національний банк здійснює операції з залучення та надання коштів комерційним фінансово-кредитним організаціям. Простими словами, це вартість кредитних грошей. Що вища ставка, то більший відсоток нараховується за кредитами та депозитами. У нинішній ситуації кредити стануть менш доступними, оскільки фінустанови братимуть гроші у НБУ під вищий відсоток. Водночас зросте привабливість гривневих вкладів.

Навіщо підвищувати облікову ставку

Передумови такого рішення НБУ — стрибок інфляції до 17%, а також тенденція до відпливу гривневих активів в іноземну валюту. У травні центральному банку довелося реалізувати $3,4 млрд, щоб задовольнити валютний попит.

У Нацбанку впевнені, що відсутність суттєвого зростання прибутковості вкладень у гривні може призвести до швидкого виснаження міжнародних резервів і економічного дисбалансу. Активна політика щодо відсотків допоможе запобігти цим негативним тенденціям.

На початку війни регулятор утримався від підвищення ставки та заморозив її на рівні 10% через значний психологічний шок у населення. У таких умовах зміни не допомогли б врегулювати ситуацію та не стали б стимулом для утримання гривневих активів. Поступове підвищення ставки не спрацювало б, оскільки населення та бізнес вирішили б зачекати, доки вона дійде до нинішніх показників.

Прогнози на найближче майбутнє

Подорожчання кредитів і депозитів стимулює громадян до скорочення споживання та, відповідно, зменшення витрат і накопичення грошових ресурсів. Така тенденція, своєю чергою, призведе до зниження попиту на товари та інфляції. Зворотною стороною медалі стануть скорочення кредитування та уповільнення економічного розвитку. Наступний перегляд облікової ставки НБУ заплановано на 21 липня.

Нагадаємо, що з 1 червня деякі українські банки припиняють кредитні канікули та повертають обов’язкові платежі за грошовими позиками. Сервіс Portmone пропонує клієнтам зручні інструменти та прості алгоритми, за допомогою яких повертати кошти кредиторам можна швидко та без проблем.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах