Поліс добровільного медичного страхування

Поліс добровільного медичного страхування
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
1 611

Лікування в більшості випадків пов’язане з певними витратами. Багатьох українців не влаштовує якість надання послуг у державних лікарнях, а обслуговування в приватних клініках постійно дорожчає. Зіткнувшись з необхідністю лікувати гострі та хронічні захворювання, пацієнти змушені витрачати великі кошти.

Добровільне медичне страхування — це можливість підготуватися до таких ситуацій. Купуючи поліс, ви отримуєте медичну допомогу в рамках певного бюджету. Умови, обсяг послуг, рівень клініки й сума відшкодування залежать від страхової програми. Тому важливо досконально вивчити тему та ретельно вибирати поліс, аналізуючи кожний пункт угоди.

Основні види медичного страхування

  • Обов’язкове. Такі системи працюють у багатьох країнах. Держава бере на себе оплату лікування захворювань з базового (гарантованого) пакета для всіх громадян. В Україні планується запустити ОМС у 2023 році.
  • Добровільне (ДМС). Такі поліси пропонують страхові компанії. Клієнти отримують можливість вибрати пакети з різним бюджетом з урахуванням індивідуальних потреб.
  • Корпоративне. Такі поліси співробітникам пропонують роботодавці. Корпоративне медичне страхування — вагомий бонус для спеціаліста під час вибору місця працевлаштування. Раніше його могли пропонувати лише дуже великі компанії, але зараз такі поліси стали звичайним явищем у країнах з розвиненою економікою.
  • Індивідуальне. Якщо обов’язкове або корпоративне медичне страхування не покриває необхідний спектр видів лікування, людина може придбати поліс, що відповідає її потребам.

Що таке ДМС

Добровільне медичне страхування може входити в соціальний пакет, що надається роботодавцем, або ж оформлюватися в індивідуальному порядку. ДМС гарантує отримання переліку медичних послуг у рамках прописаних в угоді опцій на певну суму. Лікування можна пройти не у всіх клініках: кожна страхова компанія співпрацює з певними медичними установами. Ви зможете отримати допомогу лише в клініках, що зазначені в договорі ДМС.

Страхові компанії пропонують широкий спектр програм. Кожен поліс покриває певний набір захворювань. Клієнт вибирає страховий пакет на свій розсуд.

Особливості добровільного медичного страхування

Кожен поліс має певні опції. Якщо захворювання входить до переліку ризиків, зазначених в угоді, в разі настання страхового випадку пацієнт отримує медичну допомогу безоплатно. Послуги лікарів оплачує страхова компанія.

Страховка ДМС відрізняється від обов’язкової. Клієнт не зобов’язаний її оформляти та вибирає поліс самостійно. Це стосується переліку медичних послуг і суми покриття.

Що входить у поліс ДМС

Однозначної відповіді на це питання не існує. Послуги ДМС пропонують багато страхових компаній. Клієнти отримують можливість вибрати страхову програму з широкого спектра варіантів, що відрізняються між собою розмірами (сумою) покриття та переліком медичних послуг. Більшість програм ДМС передбачають:

  • швидку медичну допомогу;
  • реабілітаційне, стаціонарне та амбулаторне лікування;
  • огляди, діагностику;
  • невідкладну стоматологію.

Перераховані види лікування — лише базовий пакет, що є в більшості програм. Клієнти отримують можливість вибрати поліс добровільного медичного страхування з різним обсягом опцій. Крім лікування, поліс ДМС може передбачати цілодобовий асистанс (консультаційну допомогу лікарів-координаторів) і доставлення необхідних ліків на вашу адресу.

Що не входить у ДМС

Страхові компанії прагнуть уникати гарантованих виплат у разі наявності високих ризиків. У більшості випадків вам відмовлять в оформленні добровільного медичного страхування та виплаті відшкодування за наявності захворювань із цього списку:

  • вроджені патології;
  • цукровий діабет;
  • алкогольна або наркотична залежність;
  • онкологія;
  • ВІЛ;
  • туберкульоз;
  • хронічна ниркова недостатність.

Список обмежень може змінюватися в залежності від політики страхової компанії. Умови полісу залежать і від області дії (всеукраїнська або локальна). Якщо плануєте вирушити за кордон, доведеться додатково оформити туристичну медичну страховку.

Основні відмінності ДМС від ОМС

Добровільне медичне страхування не зобов’язані оформляти всі без винятку. Рішення про доцільність придбання поліса людина приймає самостійно. Клієнти обирають на свій розсуд програму та рівень медичного закладу. У деяких полісах передбачена можливість обслуговуватися в клініках з преміумсегмента.

На відміну від добровільного, обов’язкове медичне страхування не передбачає вибору. Такі поліси фінансуються з податків громадян. Базовий пакет медичних послуг в ОМС визначається на законодавчому рівні.

Які необхідні документи для оформлення ДМС

Клієнт подає в страхову компанію такі документи:

  • паспорт громадянина України;
  • ІПН;
  • заповнену декларацію про стан здоров’я. Приховувати відомості про наявність хронічних захворювань не слід. Це гарантовано призведе до відмови у виплаті в разі настання страхового випадку. Тому перед оформленням ДМС рекомендується пройти комплексне обстеження організму.

Поліс не набирає чинності відразу після підписання угоди. Як правило, це відбувається приблизно через 14 днів. Найчастіше цей момент залежить від політики страхової компанії. Уточнити всю необхідну інформацію слід до підписання угоди.

Вартість добровільного медичного страхування

Ціна безпосередньо залежить від обраної програми. На вартість поліса ДМС впливають такі чинники:

  • перелік захворювань, лікування яких передбачає пакет;
  • кількість і рівень медичних установ, що надають послуги клієнтам;
  • сума відшкодування тощо.

Ціна залежить і від виду страхування (корпоративне або індивідуальне). Деякі програми охоплюють надання медичних послуг усім членам сім’ї клієнта. Такі поліси коштують дорожче. Тому під час вибору програми потрібно ретельно порівнювати всі умови та пропозиції. Іноді незначне підвищення вартості поліса забезпечує більшу надійність і вигоду в разі настання страхового випадку.

Де можна оформити добровільну медичну страховку

Не покладайтеся на страхових агентів. Намагайтеся ознайомитися з пропозиціями максимальної кількості компаній самостійно. Якщо є можливість, скористайтеся послугами незалежного консультанта, що допоможе підібрати найкращі варіанти.

Оформлення договору ДМС здійснюється в офісі страхової компанії. Але оплата поліса теж займає додатковий час. Ви можете заощадити його, скориставшись послугами сервісу «Портмоне», що співпрацює з великою кількістю страхових компаній. На нашому сайті можна оплатити страховку онлайн на вигідних умовах. Ми пропонуємо:

  • мінімальну комісію;
  • моментальні перекази;
  • акції та спеціальні програми для зареєстрованих користувачів.

Клієнти Portmone отримують гарантію надійного захисту особистих даних. Ми використовуємо сучасні протоколи безпеки та неухильно дотримуємося принципів конфіденційності.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах