єОселя: умови державної програми 

єОселя: умови державної програми 
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
5 663

«єОселя» — державна програма з забезпечення українців доступним житлом, що працює в країні з жовтня 2022 року. Спочатку її учасниками, що могли оформити кредит під 3% замість банківських 15–25%, були військовослужбовці та працівники силових структур, педагоги, медики та наукові співробітники. З 1 серпня 2023 року перелік поповнився іншими пільговиками, що можуть взяти іпотеку, зокрема за ставкою 7%.

У цій статті ми розглянемо детальні умови єОселя, розповімо, хто і на яке житло може отримати пільговий кредит, а також з’ясуємо всі нюанси оформлення вигідної іпотеки.

Умови іпотеки єОселя у 2023 році

Головна мета ініційованої Президентом держпрограми — поліпшення житлових умов громадян України шляхом надання їм можливості пільгового придбання нерухомості. Повноваження з забезпечення певних категорій фізичних осіб доступним житлом покладені на ПрАТ «Укрфінжитло», участь у реалізації ініціативи беруть Мінекономіки та Міністерство цифрової трансформації. 

Умови, згідно з якими здійснюється іпотечне кредитування, затверджені постановою Кабміну № 856 від 2 серпня минулого року.

Згідно з цим документом право на отримання пільгового кредиту мають:

  • військовослужбовці-контрактники та силовики, члени їхніх родин;
  • співробітники закладів охорони здоров’я, що перебувають у державній чи комунальній власності;
  • викладачі державних і комунальних освітніх установ;
  • науковці.

Ці категорії осіб, а також військові та колишні працівники силових структур, що стали інвалідами I–II групи внаслідок поранення під час здійснення бойових задач і через це втратили посаду, можуть розраховувати на іпотеку під 3%. З серпня поточного року до переліку пільговиків додано детективів НАБУ, працівників ДБР і керівний склад Бюро економічної безпеки.

Для одержання доступного кредиту обов’язковою є відповідність позичальника одночасно таким вимогам:

  • наявність громадянства України;
  • вік — не менше 18 років на момент оформлення іпотеки та не більше 70 років на дату її погашення;
  • платоспроможність, офіційне працевлаштування зі сплатою податків;
  • відсутність у санкційних списках.

Крім того, позичальник не має брати участі в інших державних програмах, пов’язаних із забезпеченням громадян житловою площею та лізингом. Якщо йдеться про наявні іпотечні розіграші для ВПО, їхні учасники можуть бути кандидатами на доступне кредитування, переможці — ні. Позики видаються громадянам, котрі:

  • не мають власного житлового приміщення для проживання;
  • володіють нерухомістю площею менше ніж 52,5 кв. м + 21 кв. м на другого та кожного наступного члена родини;
  • мають житло в тимчасово окупованих регіонах чи в зоні ведення бойових дій.

За умовами держпрограми кредити надаються на строк до 20 років. Мінімальний перший внесок — 20%, максимальна сума іпотеки — 6 млн грн. За інформацією Міністерства економіки, станом на початок липня нинішнього року було видано майже 1700 іпотечних позик на загальну суму, що перевищує 2,3 мільярда гривень. 

Щоб дізнатися про можливість скористатися доступним кредитом, варто подати попередню заявку в Дії. До речі, авторизація через сервіс державних послуг дає змогу максимально швидко оформити онлайн-позику. Якщо бажаєте взяти кредит через Дію, ознайомтеся з актуальними пропозиціями фінустанов на Portmone та оберіть найвигідніший, на ваш погляд, варіант. Після натискання кнопки «Оформити» ви одразу перейдете на потрібну сторінку сайту МФО. Далі потрібно лише заповнити анкету, надіслати запит і очікувати надходження грошей на картку.

Додаткові зміни до програми єОселя

Програма єОселя у 2023 році продовжила свій розвиток. Рішенням, ухваленим на засіданні 4 липня, уряд оголосив про початок нового етапу підтримки державою українців, що потребують поліпшення житлових умов. З 1 серпня одночасно зі збільшенням кола претендентів на іпотеку за ставкою 3% право на одержання пільгового кредиту під 7 відсотків отримали:

  • особи, що мають статус УБД;
  • ветерани війни та члени їхніх родин;
  • сім’ї загиблих (померлих) ветеранів і захисників;
  • люди, що отримали інвалідність внаслідок воєнних дій;
  • інші громадяни, що потребують покращення житлових умов.

На ці категорії позичальників поширюються такі самі вимоги, що й на претендентів на кредит під 3%. Чинні умови пільгової іпотеки діють в усіх куточках України, за винятком окупованих територій та небезпечних регіонів, у яких ведуться бої.

Як працює державна іпотека єОселя

Згідно з умовами, якими регулюється пільгове кредитування українців, надання доступних позик здійснюється «Укрфінжитлом» через суб’єктів, що уклали з акціонерним товариством генеральну угоду. Ними виступають банки та інші спеціалізовані фінустанови. 

Простими словами, іпотечна програма передбачає фінансування банків або інших організацій, що видають населенню кредити під 3% або 7%. Знижену відсоткову ставку кредиторам компенсує держава. Наразі доступну іпотеку можна оформити у наступних фінустановах:

  • «Ощадбанк»;
  • «ПриватБанк»;
  • Sky Bank;
  • «Укргазбанк»;
  • «Глобус Банк».

У планах уряду — розширити перелік уповноважених суб’єктів і надалі масштабувати програму. Важливо, що платоспроможність претендента, розмір боргового навантаження і визначення достатності доходу для погашення позики здійснюється банками згідно з їхніми внутрішніми документами.

Якщо вам терміново знадобилися гроші до зарплати на купівлю меблів чи техніки або ж своєчасного внесення платежу за іпотекою, кредит онлайн допоможе швидко вирішити будь-яку тимчасову фінансову проблему. Знайти пропозицію з найвигіднішими умовами та відсотковою ставкою від 0,01% ви можете на сайті «Портмоне». Більшість мікропозик є доступними для всіх верств населення, незалежно від кредитної історії та наявності офіційного доходу.

Яку квартиру можна купити з єОселя

За програмою доступної житлової площі українці мають змогу взяти кредит лише на нерухомість у багатоповерхівці. На приватні будинки пільгові умови не поширюються. На іпотечні кошти позичальник може придбати:

  • квартиру в новобудові або будинку, що зданий в експлуатацію не раніше ніж 10 років тому (для столиці та обласних центрів). У разі оформлення кредиту під 7% цей показник зменшується до 3 років. В інших випадках, зокрема у разі придбання житла військовими, медпрацівниками, вчителями у невеликому містечку чи селі, обмеження щодо віку нерухомості відсутні;
  • майнові права на нерухомість у будівлі, що перебуває на стадії зведення. До участі в програмі допускаються акредитовані ПрАТ «Укрфінжитло» об’єкти на стадії готовності 20–30%.

Крім того, важливо дотримуватися вимог щодо лімітів метражу на кожну особу, про які ми розповідали вище. Ціна за квадратний метр іпотечного житла не має перевищувати опосередковану вартість спорудження житлової нерухомості за регіонами, помножену на коефіцієнт:

  • 2,5 — для столиці та інших мільйонників;
  • 2 — для обласних центрів і населених пунктів, розташованих навколо них у 15-кілометровій зоні, а також міст, в яких мешкає понад 300 тис. осіб;
  • 1,75 — для міст з кількістю мешканців 100–300 тис.;
  • 1 — для інших населених пунктів.

Медіанна вартість будівництва житла встановлюється Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України. Станом на серпень нинішнього року діють показники, затверджені наказом Мінрегіону № 647 від 27 липня 2023 року. Середня ціна квадратного метра в Україні разом з ПДВ становить близько 21 тис. грн.

Якщо вартість житлової площі перевищує ліміти, передбачені умовами держпрограми, позичальник може покрити різницю шляхом збільшення суми початкового внеску.

Орієнтовні розрахунки погашення кредиту єОселя

Візьмемо для прикладу родину з 3 осіб, що планує придбати трикімнатну квартиру площею 83 кв. м у столичному будинку, зданому в експлуатацію у 2015 році. Ціна житла складає 4 250 000 грн.

Вартість будівництва 1 кв. м у Києві коштує 24 764 грн. Множимо цю цифру на коефіцієнт 2,5 і отримуємо 61 910 грн. Ціна «квадрата» в обраній квартирі — 51 205 грн, і це відповідає вимогам держпрограми. Те ж саме можна сказати про площу житла, оскільки на трьох осіб вона має становити не більше ніж 94,5 кв. м (52,5 + 21 + 21 кв. м).

Перший внесок (20%) дорівнюватиме 850 000 грн. Додатково потрібно сплатити:

  • разову комісію за надання позики — до 0,5% від загальної суми (з 1 вересня 2023 року — до 1%) — 21 250 грн;
  • пенсійний збір (разово), приблизно 1% — 42 500 грн;
  • страхування (щорічно), близько 0,31% — 13 175 грн;
  • послуги з оцінювання нерухомого майна — приблизно 1500 грн;
  • послуги нотаріуса (750–8500 грн) — приблизно 8000 грн;
  • комісії за відкриття поточного рахунку та переказ кредитних коштів продавцеві — 850 грн;
  • адмінзбір за переоформлення права власності — 270 грн.

Отже, для оформлення кредиту на вигідних умовах позичальникові потрібно мати 937 545 грн. Зрозуміло, що цей підрахунок є приблизним.

Суми переплати та щомісячного внеску залежать від вибору графіку погашення іпотеки (диференційований чи ануїтет). Для їхнього розрахунку можна скористатися кредитним калькулятором, розміщеним на сайтах багатьох банків.

Як отримати іпотечний кредит єОселя

Перший крок до одержання іпотеки на пільгових умовах — подання попередньої заявки в Дії. Для цього потрібно дотримуватися наступного алгоритму.

  1. Авторизуйтеся в застосунку.
  2. Виберіть у переліку послуг «єОселя».
  3. Ознайомтеся з умовами та натисніть кнопку «Почати».
  4. Вкажіть, до якої категорії пільговиків належить ваша родина.
  5. Приєднайте до заяви дружину/чоловіка (через сканування QR-коду або перехід за посиланням), вона/він має підписати її за допомогою Дія.Підпису.
  6. Надайте інформацію про дітей, внесіть дані свідоцтв про народження.
  7. Перевірте відомості про житло, що є у вашій власності (якщо вони не підтягнулися, внесіть інформацію самостійно).
  8. Надайте дані про житло, яке маєте намір придбати.
  9. Оберіть один або декілька банків.
  10. Підпишіть заяву.

Банки перевіряють доходи та платоспроможність заявника не більш ніж протягом 24 годин (найчастіше — 10–15 хвилин). У разі отримання позитивної відповіді від кількох фінустанов потрібно обрати одного кредитора. Далі здійснюється пошук квартири, оцінка нерухомості та підготовка супровідних документів.

Після оформлення угоди банк видає кредит. Позичальник сплачує щомісячні внески згідно з умовами договору. Розрахунки здійснюються у відділенні, через термінал або онлайн-банкінг.
Якщо ви брали позику на повсякденні потреби, скористайтеся можливістю погасити кредит онлайн. На сайті або в мобільному застосунку Portmone ви маєте змогу переказати гроші кредитору в будь-який зручний для вас час. Крім того, за допомогою нашої платформи можна швидко оплачувати комуналку, інтернет, телебачення, поповнювати мобільний рахунок. Обравши «Портмоне», ви отримаєте надійного помічника з інтернет-платежів на всі випадки життя.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах
Коментарі