Все про Єдиний реєстр боржників

Все про Єдиний реєстр боржників
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
3 275

Наслідками невиконання фізичними та юридичними особами боргових зобов’язань зазвичай є заборона продажу автівки та нерухомого майна, відмови у відкритті рахунків і наданні кредитів банками, неможливість влаштуватися на престижну роботу та відсутність шансів на виграш у тендері. Відомості про боржників, щодо яких відкрито виконавче провадження, вносяться до Єдиного реєстру. У цій статті ми розповімо, за що можна потрапити до переліку неплатників, як знайти себе та виключити запис з ЄРБ.

Що таке Єдиний реєстр боржників України

Єдиний державний реєстр боржників України — це всеукраїнська база даних, складова системи виконавчого провадження, де зберігається інформація про фізичних осіб і суб’єктів підприємницької діяльності, що не виконують майнові зобов’язання перед іншими громадянами, організаціями чи державою. 

Головна його функція — запобігання відчуженню майна боржниками. Згідно з чинним законодавством нотаріуси, що посвідчують угоди з продажу, дарування, обміну тощо, мають перевірити в ЄРБ, чи не має відчужувач непогашеної заборгованості. Виявивши, що продавець має борги, фахівець відмовляє у здійсненні реєстраційних дій та того ж дня повідомляє про наміри боржника виконавцеві, що приймає рішення про накладення арешту на майно.

Дані до Реєстру вносяться державними та приватними виконавцями одночасно з винесенням постанови про відкриття провадження на підставі судового рішення, виконавчого напису нотаріуса, адміністративної постанови чи податкового повідомлення-рішення. У системі знаходяться лише дані за відкритими справами.

Хто може потрапити до ЄРБ

До Реєстру можуть бути внесені фізособи, що ухиляються від сплати:

  • аліментів;
  • внесків за кредитами;
  • комунальних послуг;
  • штрафів за невиконання ПДР, паркування у невстановленому місці та інші адміністративні правопорушення.

Окремою категорією є боржники, що перешкоджають у побаченні з дитиною іншому з батьків. Підставами для відкриття провадження щодо юридичних осіб найчастіше є:

  • несплата податків;
  • суттєва затримка заробітної плати працівникам;
  • невиконання грошових зобов’язань за договорами.

До речі, якщо у вас виникла заборгованість за комуналку, ви легко можете не допустити примусового стягнення, погасивши борг онлайн на Portmone. На нашому сайті також є можливість оплатити штраф за паркування, порушення правил дорожнього руху, внести податки за нерухоме майно, транспортний засіб тощо. 

Яких боржників немає в Реєстрі

Важливо знати, що в ЄРБ боржників міститься інформація про громадян, щодо яких провадження було відкрите пізніше 1 січня 2017 року. Старі справи до єдиної бази даних не потрапили. Також тут ви не знайдете відомостей щодо:

  • держструктур і муніципальних органів;
  • рішень немайнового характеру, крім тих, що пов’язані з усуненням перешкод для побачень з дитиною, і за якими на порушника накладено штрафні санкції;
  • боржників, що не мають заборгованостей зі стягуваних періодичних платежів протягом трьох місяців.

Немає у переліку і тих неплатників, щодо яких жодна справа не порушувалася, і відповідно, не вживалися примусові заходи.

Яка інформація є в Єдиному реєстрі боржників

В ЄРБ містяться наступні дані:

  • ПІБ, дата народження людини або назва компанії, щодо боргів якої відкрита справа;
  • ідентифікаційний код боржника;
  • найменування установи або повне ім’я особи, що видала виконавчий лист;
  • назва виконавчого органу чи ПІБ приватного виконавця, їхні контакти;
  • категорія стягнення;
  • номер провадження.

Відкритий електронний реєстр знаходиться у відкритому доступі на сайті Мін’юсту. 

Наслідки для боржників з ЄРБ 

Потрапляння до державної бази осіб, що мають непогашені боргові зобов’язання, не тільки псує репутацію, а й тягне за собою цілу низку правових обмежень. До них, зокрема, належать:

  • неможливість продати нерухомість, авто або вчинити інші нотаріальні дії;
  • заборона відкриття банківських рахунків, а отже, оформлення кредитів. Доступними залишаються хіба що мікропозики в МФО, що висувають мінімальні вимоги та рідко відмовляють у видачі грошей, проте нараховують високі відсотки;
  • блокування рахунків і карток, примусове списання коштів для погашення боргових зобов’язань;
  • заборона виїзду за кордон.

Що стосується оплати комунальних послуг у період дії в Україні воєнного стану, ще в березні минулого року уряд заборонив нарахування штрафів і пені, відключення від газо-, тепло-, енергопостачання та перекриття водопроводу. Крім того, нині діє мораторій на примусове стягнення заборгованості (блокування рахунків, списання коштів).

Водночас обов’язок своєчасно оплачувати надані послуги постачальникам ніхто не скасовував, тим паче якщо йдеться про неушкоджену нерухомість на територіях, що не перебувають під окупацією та на яких не ведуться бойові дії. Як і раніше, борги продовжують накопичуватися, суди виносять рішення, на підставі яких відкриваються провадження, а дані про неплатників вносяться до ЄРБ.

Що буде з несплаченою комуналкою далі, чи спишуться накопичені борги після війни, поки що невідомо. Проте власникам житла, що претендують на субсидію, варто знати: наявність заборгованості, сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів (тобто 680 грн) на день звернення, є підставою для відмови у призначенні виплат.

Інколи потрапити до переліку боржників з усіма негативними наслідками, що з цього випливають, можна буквально за дрібницю, наприклад, за несплачений штраф ПДР

Власникам автівок, що бажають бути в курсі винесення постанов, варто зареєструватися на «Портмоне» та на сторінці «Оплата штрафів ПДР» знайти потрібну інформацію. Щоб зробити це, знадобиться ввести номер авто, а також дані постанови, водійського посвідчення чи техпаспорта. За бажанням ви можете налаштувати сповіщення про надходження штрафів.

Як перевірити себе в Єдиному всеукраїнському реєстрі боржників

Для пошуку фізособи потрібно зайти на сайт Мін’юсту і зробити кілька простих дій.

  1. Оберіть розділ «Департамент Державної виконавчої служби».
  1. Перейдіть до Реєстру боржників.
  1. У формі пошуку введіть прізвище, ім’я та РНОКПП. Додатково можна вказати по батькові, дату народження і категорію стягнення.

Пошук компанії здійснюється після вибору типу боржника «Юридична особа» за найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Категорія стягнення обирається з запропонованого списку, поділеного на дві групи: рішення майнового і немайнового характеру.

Як виключити запис з реєстру

Зняття людини або фірми з державного обліку як боржника можливе лише шляхом закриття виконавчого провадження. Підставами для цього можуть бути:

  • повне погашення чи підтвердження відсутності боргів за періодичними платежами;
  • скасування виконавчого документа внаслідок його невідповідності вимогам закону;
  • відмова кредитора від виконання, повернення виконавчого листа позивачеві;
  • припинення діяльності юридичної особи;
  • домовленість, укладення мирової угоди між позивачем і відповідачем;
  • винесення в судовому порядку рішення про банкрутство фізособи або суб’єкта господарської діяльності.

Найкращим з погляду фінансових витрат і репутації способом закриття провадження є добровільна ліквідація заборгованості. Щоб погасити кредит онлайн або розрахуватися з боргами за комунальні послуги, скористайтеся Portmone. Якщо стосовно вас було відкрито виконавче провадження, окрім суми боргу доведеться сплатити виконавчий збір, послуги виконавця та інші витрати, що пов’язані з процедурою. З іншого боку, не доведеться витрачатися на залучення юриста чи адвоката.

Якщо після закриття провадження дані про особу, що мала борги, не вилучені з ЄРБ, необхідно написати заяву державному або приватному виконавцеві. У разі відмови або відсутності реакції з його боку, дії чи бездіяльність виконавця оскаржуються в суді.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах
Коментарі