Податок на нерухомість 2024: ставки, пільги

Податок на нерухомість 2024: ставки, пільги
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
226

З 2014 року власники нерухомого майна, що відмінне від земельної ділянки, зобов’язані сплачувати додатковий податок на користь держави. Щоправда, законодавча вимога поширюється не на всі об’єкти. У цій статті ми розповімо, які категорії осіб та майна підпадають під оподаткування. Також ви дізнаєтеся про особливості нарахування, ставки податку на нерухомість, порядок і строки здійснення платежів.

Податки на нерухоме майно — це суми, що сплачуються щорічно фізичними та юридичними особами (резидентами й нерезидентами) за володіння певними категоріями об’єктів. ФОПи переказують кошти в місцевий бюджет як звичайні громадяни, а не як суб’єкти, що здійснюють господарську діяльність.

Разом з внесками на транспорт і землю цей платіж фактично є складовою майнового податку, передбаченого статтею 265 Податкового кодексу (ПК). Оподаткуванню підлягають квартири, площа яких перевищує 60 кв. м, будинки понад 120 квадратів та інша нерухомість, сукупний розмір якої більший за 180 кв. м. До цієї категорії належать також об’єкти, якими володіє особа на праві спільної часткової або сумісної власності.

Об’єктами оподаткування, зокрема, є:

  • прибудови до житла;
  • котеджі, садові й дачні будиночки;
  • гаражі;
  • господарські споруди;
  • офісні, торгові та промислові будівлі;
  • готелі, приміщення для публічних виступів тощо.

На нове нерухоме майно право власності, а відповідно, і обов’язок зі сплати податку виникає з моменту завершення будівництва. Податківці здійснюють нарахування на основі даних Державного реєстру.

Ставки податку на нерухоме майно у 2024 році

Оплата здійснюється лише за квадратні метри, що перевищують норми, передбачені законом. Про них ми згадували вище. Ставки податку у відсотках від мінімальної заробітної плати встановлюють місцеві громади залежно від типу і місця розташування будівлі, споруди або приміщення. Втім, цей показник не може перевищувати 1,5% від мінімалки за 1 кв. м. 

Важливо! Власники квартир площею понад 300 і будинків більше ніж 500 квадратів додатково повинні сплачувати так званий «податок на розкіш». Наразі він є фіксованим і становить 25 тис. грн.

Податок на нерухомість сплачується лише раз на рік. Водночас не варто забувати своєчасно розраховуватися з постачальниками за спожите світло, газ, опалення і воду. Оплатити комунальні послуги без необхідності відвідувати банк чи поштове відділення ви можете на сайті або в мобільному застосунку Portmone.  

Хто звільняється від сплати податку на нерухомість

Не підлягають оподаткуванню за звітний 2023 рік об’єкти, що:

  • перебувають під окупацією рф;
  • розташовані на територіях, де проходять або велися бойові дії;
  • непридатні для проживання, зокрема через аварійний стан або руйнування, що виникли внаслідок російської агресії. До цієї категорії належить житло, що не підлягає відновленню або потребує реконструкції, реставрації чи капітального ремонту. Нарахування та обов’язок зі сплати податку припиняються з місяця, в якому об’єкт набув такого стану. Цей факт має бути підтверджений представниками держави або органів місцевого самоврядування;
  • знаходяться на стадії будівництва або ще не введені в експлуатацію;
  • не перевищують розмірів, зазначених у законодавстві. Якщо у житловому приміщенні, площа якого виходить за рамки встановлених державою обмежень, проживають дві сім’ї, жодна з них не зобов’язана платити за свою власність.

Звільнення від податку на нерухомість передбачене законом також для багатодітних і прийомних родин, опікунів дітей-сиріт, малолітніх і неповнолітніх осіб, позбавлених батьківської опіки. Не є об’єктами оподаткування:

  • гуртожитки;
  • МАФи;
  • точки торгівлі на ринку. 

Повний перелік нерухомості, що не підлягає оподаткуванню, викладений у підпункті 266.2.2 чинного ПК.

Згідно з підпунктом 69.22 підрозділу 10 розділу XX Кодексу, якщо пошкоджений внаслідок військових дій об’єкт залишається придатним до проживання, місцеві ради, військові та військово-цивільні адміністрації можуть звільнити його власників від сплати податку чи зменшити ставку.

Особа, що отримала нерухомість у спадок, не сплачує податок за спадкодавця, котрий не встиг зробити це самостійно. Податкове зобов’язання у спадкоємця виникає лише з моменту набуття ним права власності. У разі продажу об’єкта податки новому власникові починають нараховуватися з початку місяця, в якому майно було придбане.

Податок на нерухомість для пенсіонерів

Незалежно від розміру виплат, отримуваних від держави, пенсіонери сплачують кошти за володіння нерухомим майном на загальних підставах. Для працевлаштованих отримувачів пенсійних виплат діють ті ж самі правила, що і для інших категорій осіб. 

До речі, сплата податку на житлову нерухомість сьогодні доступна онлайн. Щоб переказати кошти за допомогою «Портмоне», потрібно знайти в розділі каталогу «Податки, платежі до бюджету» потрібну категорію, обрати регіон та отримувача, заповнити запропоновану форму і підтвердити транзакцію. 

Податок на нерухомість для інвалідів

Повнолітні особи, що мають інвалідність, не звільняються від сплати податку на нерухомість нежитлового приміщення та житлові об’єкти. Натомість законодавством встановлені податкові пільги на майно (або його частку), що належить:

  • дітям з особливими потребами, яких виховує одна мати або батько;
  • громадським об’єднанням осіб з інвалідністю та організованим ними підприємствам.
Не є об’єктом оподаткування приміщення, будівлі неприбуткових установ і організацій, де розміщуються центри культури та спорту для громадян, що мають інвалідність.

Як перевірити податок на нерухомість

Контролювальний орган щорічно надсилає платникам податку за адресою знаходження об’єкта повідомлення-рішення з детальним розрахунком сум і реквізитами. Перевірити дані щодо нарахувань можна в електронному кабінеті на сайті ДПС. 

Вхід здійснюється через КЕП, Дія.Підпис або Bank.ID. Реєструватися на вебресурсі не потрібно. Інформація щодо податкових платежів знаходиться в розділі «Стан розрахунків з бюджетом».

Термін сплати податку на нерухомість

Від фізичних осіб закон вимагає сплачувати кошти до місцевого бюджету протягом 60 днів з дати отримання повідомлення-рішення від податкової за минулий рік. Втім, навіть не одержавши ППР, власники чи співвласники нерухомого майна мають сплатити податок до 1 липня року, наступного за звітним. До речі, онлайн-оплата рахунку за реквізитами доступна на нашій платформі.

Штраф за прострочення платежу до бюджету строком до 30 днів становить 10%, більше цього терміну — 20% від суми заборгованості. Після спливу 60 днів починає нараховуватися пеня за кожен календарний день з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ. 

Податок на нерухомість для юридичних осіб

Податок на нерухомість для фізичних осіб обчислюється і нараховується контролювальним органом. Компанії здійснюють розрахунки самостійно і сплачують кошти щоквартально до 30 числа місяця, що настає за звітним періодом. 

Декларація за 2024 рік з розбивкою річної суми на чотири частини мала бути подана не пізніше 20 лютого. Нещодавно придбаний нерухомий об’єкт декларується протягом 30 днів з моменту набуття права власності на нього. Податок починає сплачуватися з місяця, в якому це майно було зареєстроване на юрособу.

Як розрахувати податок на нерухоме майно

Розрахунок здійснюється за простою формулою:

сума податку = (загальна площа – неоподатковувана норма) х плата за кожний надлишковий метр  

Розгляньмо, як розраховується сума щорічних платежів до бюджету на конкретному прикладі. Обчислимо податок для квартири площею 75 квадратів у Рівному, що має бути сплачений у 2024 році за попередній, 2023-й. 

Податкова ставка на володіння нерухомістю в місті становить 0,5%, мінімальна зарплата в Україні минулого року дорівнювала 6700 грн. Отже, за кожен зайвий квадрат житлової площі власник має сплатити:

6700 х 0,005 = 33,5 грн

За 15 кв. м (75 – 60) він буде винен місцевій громаді 502,5 грн

У 2025 році сума платежу збільшиться, оскільки цьогоріч зросла сума мінімалки. І тут одразу постає питання: як нараховується податок на нерухоме майно, якщо мінімальний рівень заробітної плати підвищується двічі на рік? В основу обчислень покладається показник, що діє станом на 1 січня. У 2024-му це 7100 грн, хоча з квітня мінімалка дорівнюватиме вже 8000 грн.

7100 х 0,005 х 15 = 532,5 грн.

Таку суму сплатить власник згаданого вище житла у Рівному наступного року.

У блозі на сайті Portmone ми регулярно розміщуємо корисні матеріали про податки, збори, виплати громадянам від держави, а також останні законодавчі зміни. Якщо ви бажаєте розбиратися в складних фінансових питаннях, стежте за нашими оновленнями та підпишіться на email-розсилку. І звісно, використовуйте можливості нашої платформи для здійснення швидких онлайн-платежів у бюджет та інших транзакцій.
Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах
Коментарі