Зняття мораторію на відключення електроенергії: що відомо і кого це торкнеться

Зняття мораторію на відключення електроенергії: що відомо і кого це торкнеться
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
687

Мешканці столиці та Дніпропетровської області, що мають заборгованість з платежів за світло, можуть бути відключені від електромережі вже з 29 січня. Захід пов’язаний зі скасуванням Кабміном наприкінці 2023 року мораторію на позбавлення боржників доступу до комунальних послуг. Щоб мати можливість користуватися енергоресурсами, споживачі повинні розрахуватися з постачальником повністю або частково. Заплатити за світло, перебуваючи в будь-якому куточку світу, можна за допомогою Portmone.

Кому загрожує відключення світла

На початку повномасштабного вторгнення Уряд запровадив мораторій на застосування будь-яких штрафних санкцій до споживачів, що мають заборгованість з комуналки. Після його скасування світло не «відрізатимуть», опалення, газ і воду не перекриватимуть лише на окупованих територіях, а також у регіонах, де велися (якщо житло зазнало ушкоджень) або ведуться бойові дії.

За час дії мораторію заборгованість «Укренерго» склала 30 млрд грн. В Києві та на Дніпропетровщині налічується близько 70 тис. неплатників, що винні постачальнику понад 600 млн грн. Усіх їх одночасно 29 січня відключати не планують. На прийняття відповідного рішення впливатимуть насамперед сума і давність боргу. 

За словами гендиректора компанії Yasno Сергія Коваленка

«Кандидатам» за 10 днів до можливого відключення надсилатимуть сповіщення через SMS чи месенджери або телефонуватимуть співробітники компанії та нагадуватимуть про необхідність сплатити за надані послуги. За 5 днів має прийти лист-попередження. І лише після цього в разі несплати споживачеві «відрізають» світло. Тобто після одного повідомлення електроенергію в будинку чи квартирі не відключатимуть.

Для відновлення енергопостачання потрібно буде не тільки погасити борг, а й сплатити за відключення та під’єднання до електромережі заново. Фізичне підключення абонента відбувається протягом 5 днів з дати оплати рахунку.

Як швидко сплатити борг за електроенергію

Щоб погасити заборгованість постачальнику, не виходячи з дому, скористайтеся сервісом Portmone. Алгоритм оплати на сайті або в мобільному застосунку дуже простий.

  1. Оберіть у каталозі розділ «Комунальні послуги» або відкрийте блок «Сплатити комуналку» на головній сторінці.
  2. Оберіть тип послуги «Електроенергія».
  3. Вкажіть свій регіон та знайдіть Yasno в переліку компаній.
  4. На платіжній сторінці введіть номер особового рахунку, натисніть кнопку «Оплатити».
  5. Погодьтеся з нарахованою сумою або вкажіть іншу, введіть свій email.
  6. Напишіть реквізити банківської картки, з якої буде здійснене списання коштів (номер, термін дії та код CVV2) або виберіть Google Pay, підтвердьте операцію.
Розрахуватися з боргами за допомогою Portmone можна навіть у тому разі, якщо ви знаходитесь за кордоном. Онлайн-платежі доступні зареєстрованим і незареєстрованим користувачам. Для здійснення операції потрібні лише доступ до інтернету, а також гривнева картка Visa, MasterCard або «Простір», видана будь-яким українським банком.

Бажаєте постійно платити за світло, а також інші комунальні послуги у два кліки? Зареєструйтеся на сервісі, створіть адреси та знайдіть виставлені за ними рахунки. Отримуючи платіжки онлайн, ви точно не забудете про вчасну оплату.
Що робити споживачам, що впродовж тривалого часу відсутні вдома? Щоб постачальник не нараховував кошти за ресурси, що фактично не споживаються, варто подати спеціальну заяву або щомісячно передавати актуальні цифри лічильника компанії Yasno. До речі, функція передачі показників приладів обліку є на Portmone.

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах
Коментарі