Європротокол: що це та як заповнити

Європротокол: що це та як заповнити
Stanislav Shulga
Stanislav Shulga
132

Оформлення ДТП за європротоколом — найшвидший та найпростіший шлях врегулювання відносин між винуватцем і постраждалою стороною, а також отримання грошової компенсації за завдані збитки. Механізм застосовується під час незначних аварій та дозволяє зафіксувати настання страхового випадку без виклику поліції. Де взяти бланк, ким складається та як правильно заповнити європротокол — читайте у нашому матеріалі.

Що таке європротокол

Європротокол — це документ спеціально встановленої форми, що заповнюється учасниками ДТП на місці аварії та надалі надається компанії, в якій оформлювалась автоцивілка, для нарахування страхових виплат постраждалому автовласникові. У країнах Євросоюзу спрощена процедура діє з 1950-х років. В Україні можливість самостійної фіксації дорожньо-транспортної пригоди з’явилася у 2011 році.

Бланк європротоколу видається страховою компанією під час оформлення договору ОСЦПВ. У разі його використання страхувальник має звернутися до СК з заявою. Новий бланк надається безоплатно. З 2017 року в державі діє електронний європротокол, який має таку саму юридичну силу, що й паперовий аналог. Його заповнення здійснюється онлайн на сайті МТСБУ протягом 24 годин з моменту натискання на кнопку «Оформити».

Умови використання європротоколу

Спрощений механізм повідомлення СК про аварію поширюється далеко не на всі страхові випадки. Отже, з’ясуймо, коли складається європротокол. Процедура застосовується в разі незначного ДТП, якщо:

  • учасників пригоди не більше двох, вони досягли згоди щодо обставин і відсутності необхідності у залученні працівників поліції;
  • особа, що спричинила аварію, визнає свою провину;
  • ніхто не загинув і не травмувався;
  • не завдано збитків майну третіх осіб;
  • водії не перебували у стані наркотичного, алкогольного сп’яніння чи під дією лікарських препаратів;
  • на обидва транспортні засоби оформлені поліси ОСЦПВ.

Усі перелічені умови європротоколу мають виконуватися одночасно. Тому про наявність дійсного поліса обов’язкового автострахування водіям слід подбати заздалегідь. Оформлення автоцивілки онлайн доступне, зокрема, на платформі Portmone. Щоб застрахувати транспортний засіб, не відвідуючи офіс страхової компанії, вкажіть дані, що запитує система, ознайомтеся з пропозиціями на нашому сайті, оберіть найвигіднішу з них і виконайте дії, вказані в покроковій інструкції. Після здійснення платежу ви отримаєте квитанцію в особистому кабінеті, електронний поліс надійде на email.

Важливо! Якщо один з учасників дорожньо-транспортної пригоди не має ОСЦПВ або звільнений від обов’язку страхувати свою цивільну відповідальність, фіксація події поліцією є обов’язковою.

Переваги оформлення європротоколу

За даними МТСБУ, протягом січня 2024 року за допомогою європротоколу в Україні оформлено понад 4,5 тис. дорожньо-транспортних пригод, що становить 36,4% усіх випадків. Загальна сума страхових виплат постраждалим у таких аваріях склала 81,9 млн грн.

Заповнення паперового бланка або використання електронної системи МТСБУ має цілу низку переваг порівняно зі звичайним оформленням ДТП. Застосування спрощеного підходу:

  • заощаджує час;
  • дозволяє винній стороні залишити у себе посвідчення водія та уникнути сплати штрафу за порушення;
  • не змушує учасників відвідувати судові засідання, витрачати кошти на адвоката;
  • дає змогу потерпілому отримати відшкодування швидше, ніж у разі здійснення стандартної процедури оформлення.
Домовившись між собою, обидві сторони можуть не чекати патрульних і швидко залишити місце пригоди. Втім, потрібно бути готовими, що автівку з явними пошкодженнями можуть зупиняти правоохоронці. Крім того, в обох учасників ДТП мають бути в наявності мобільні пристрої з виходом в інтернет і камерою для фото- і відеофіксації прецеденту.

Як заповнити європротокол

Визначивши випадки, в яких можна оформити ДТП самостійно, та переваги такої процедури, переходимо до найголовнішого. Розповідаємо, як заповнювати європротокол на паперовому аркуші. Бланк, структура якого є однаковою для всіх країн ЄС, має жовту і блакитну колонки, куди вписується інформація про транспортні засоби. В якій з них зазначатимуться дані про винуватця аварії, а в якій — про постраждалу сторону, значення не має.

Документ заповнюється кульковою ручкою синього або чорного кольору. У відповідних пунктах потрібно надати таку інформацію:

  • 1–2. Дата, час, місце події.
  • 3–4. Відмітки «Х» про заподіяння шкоди життю, здоров’ю, майну. Завжди обирається варіант «Ні». В інших випадках потрібно викликати поліцію.
  • 5. ПІБ, адреси та телефони свідків. Якщо їх не було, в графі пишеться «Відсутні».
  • 6. Дані про страхувальників — прізвище, ім’я, адреса проживання, телефон і/або email. Пункти 6–11 заповнюються окремо в обох колонках.
  • 7. Інформація про транспортні засоби (авто і причепи) — марка, номер, держава реєстрації.
  • 8. Відомості про СК, поліси автоцивілки та «Зелену карту». До речі, купити Грін карту на авто для виїзду за кордон можна на сайті або в мобільному застосунку «Портмоне».
  • 9. Дані про водіїв, зокрема номери водійських посвідчень.
  • 10, 11, 13. Схема пригоди, напрямки ударів, опис видимих пошкоджень ТЗ. Точки початкового удару відмічаються стрілками. Місце зіткнення зображується власноруч з позначенням вулиць, доріг, знаків і розмітки.
  • 12. Обставини події. У цьому блоці обидві сторони мають поставити хрестики в клітинках напроти відповідного пункту (всього їх 17) і надалі вказати кількість таких відміток. 
  • 14–15. Зауваження і підписи водіїв. Зазвичай постраждалий вказує «Зауважень не маю», а винуватець письмово визнає свою провину.

Загалом зразок європротоколу виглядає так:

Документ складається в одному екземплярі, водночас другий учасник отримує його копію. 

Як оформити європротокол правильно

Отже, вище ми детально розповіли, як скласти європротокол на паперовому бланку. Тепер зупинимося на важливих деталях, які обов’язково мають враховуватися під час фіксації події.

  • Коли заповнюється оригінал протоколу, його текст копіюється на другий аркуш (для цього використовується спеціальний папір). У жодному разі не заповнюйте обидва аркуші окремо. Їхнє роз’єднання можливе виключно після заповнення і підписання учасниками аварії. Подальші уточнення неприпустимі.
  • Документ оформлюється обома водіями та уважно перевіряється всіма учасниками події. Кожен сам заповнює свою сторону, блок з обставинами та схема оформлюються спільно.
  • Усі пункти заповнюються розбірливим почерком, бажано — друкованими літерами.
  • Виправлення на листку заборонені. У разі допущення помилки береться новий аркуш, що заповнюється з нуля.
Альтернативою паперовому протоколу є його електронна версія. Фіксація події онлайн — це швидко і зручно. Втім, страховий випадок може трапитися на ділянці дороги, де інтернет відсутній. Тому доцільно мати при собі кілька примірників бланків, зокрема на випадок, якщо якийсь аркуш буде зіпсований.

Що після заповнення європротоколу

Учасники дорожнього руху, котрі скористалися спрощеною процедурою оформлення ДТП, мають право:

  • залишити місце пригоди в зручний для них час;
  • не інформувати про подію, що трапилася, поліційний підрозділ;
  • не сплачувати адмінштраф. Це стосується особи, котра скоїла правопорушення.
Важливо знати, що кожна сторона зі своїм примірником документа повинна протягом 3 робочих днів з моменту його оформлення звернутися до страховика.

У 30-денний період власник пошкодженої автівки чи його представник подає до СК винуватця заяву про відшкодування, а також:

  • паспорт чи інше посвідчення особи;
  • ідентифікаційний код;
  • документ, що підтверджує право власності на рухоме майно;
  • реквізити, за якими має бути нарахована компенсація.

Огляд ТЗ здійснюється в 10-денний період з дати заповнення європротоколу. Згідно з законом, кошти сплачуються протягом 90 днів з моменту подання заяви. Найчастіше виплата надходить у перший або другий місяць.

Електронний європротокол

Електронний європротокол, що є рівноцінною альтернативою паперовій версії, заповнюється лише раз на будь-чиєму пристрої — винуватця аварії чи постраждалої сторони. Для внесення даних про подію в базу МТСБУ потрібно зайти на сторінку https://dtp.mtsbu.ua/index.html і скористатися підказками системи.

Як і у випадку заповнення фізичного бланка, водії повинні надати особисті дані, вказати номери автомобілів, що потрапили в ДТП, страхових полісів, посвідчень, техпаспортів тощо. Крім того, в сервісі є функція, що дозволяє прикріплювати фото (їх також можна зробити в режимі реального часу) і відеофіксацію з реєстраторів. 

Інтерфейс системи є зручним та інтуїтивно зрозумілим. З оформленням дорожньо-транспортної пригоди легко розбереться навіть людина, що користується сервісом вперше. Для користувачів, що мають певні запитання, передбачені підказки.

Натиснувши на іконку «і» поряд із запитанням, ви відразу отримаєте готову відповідь. Крім того, під час заповнення форм учасники пригоди дають згоду на оброблення персональних даних та інформації щодо її обставин.

Додаткові умови для оформлення електронного європротоколу

Обравши онлайн-варіант складання документа, слід пам’ятати про наступні моменти.

  • Процедура застосовується в тих самих випадках, що й заповнення паперового аркуша (незначні пошкодження, відсутність третього учасника, травмованих і загиблих осіб тощо). Щоправда, у вебверсії є пункт про відсутність в автомобіля причепу, водночас на бланках для даних про причіп відведена окрема частина графи. 
  • На сайті МТСБУ міститься вимога щодо наявності справного мобільного пристрою в обох водіїв.
  • Оформлювати ДТП бажано на місці.

Заповнюючи документ на сайті МТСБУ, ви можете вибрати час події не пізніше ніж 24 години тому. 

Переваги електронного європротоколу

Перевагами електронного європротоколу є:

  • вкрай низька ймовірність допущення помилок. Система контролює правильність заповнення ключових полів і автоматично здійснює перевірку документів;
  • можливість виправлення будь-яких неточностей на місці, без складання документа заново;
  • готові схеми ДТП. Оскільки більшість аварій на дорозі є типовими, інколи немає сенсу малювати схему власноруч, достатньо обрати один з запропонованих варіантів.

Крім того, заповнення електронного документа скасовує необхідність особисто повідомляти компанії, з якими укладалися договори автоцивілки, про настання страхового випадку. 

Процедура подання заявки на компенсацію та інших документів страховій компанії винуватця ДТП, а також нарахування потерпілій стороні виплат на ремонт автівки є такою самою, як і у випадку оформлення європротоколу на папері.

Суми відшкодування по європротоколу

Максимальна сума відшкодування за європротоколом на сьогодні становить 80 тис. грн. Для порівняння — страхове покриття витрат, пов’язаних із завданням збитків майну, в разі оформлення ДТП за стандартною процедурою дорівнює 160 тис., компенсація за шкоду життю та здоров’ю людини — 320 тис. грн.

Витрати, що перевищують передбачені законодавством суми, відшкодовуються винуватцем аварії власним коштом. Щоб переказати гроші з картки на картку, а також оплатити рахунок за банківськими реквізитами, скористайтеся опціями Portmone. Транзакція на сайті або в мобільному застосунку займає не більше 5–10 хвилин. Кошти на рахунок отримувача в більшості випадків надходять миттєво.

Зареєстровані користувачі нашої платформи мають змогу буквально у два кліки платити за комуналку, інтернет, телебачення, поповнювати мобільний, сплачувати штрафи та податки, купувати страхові поліси. У блозі ми постійно публікуємо корисні матеріали про нарахування комунальних платежів і зміни тарифів, а також про зарплати, пенсії та деякі нюанси ведення підприємницької діяльності. Досі не маєте надійного віртуального помічника у сфері фінансів і планування власного бюджету? Обирайте Portmone!

Сподобалась стаття? Оцініть, будь ласка. Автору буде приємно 😌
Та поділіться в месенджерах
Коментарі